Duitslandweb logo Duitslandweb

Politie publiceert nieuwe foto ex-RAF-terrorist Staub

Kort nieuws - 3 juli 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De recherche in Nedersaksen heeft een nieuwe foto gepubliceerd van Ernst-Volker Staub (69), voormalig lid van de linkse terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF). De politie is al maanden intensief op zoek naar hem sinds een andere RAF-terroriste, Daniela Klette, in februari dit jaar in Berlijn werd gearresteerd. 

De nieuwe foto van Staub is zogenoemde verouderingsfoto, gemaakt op basis van een echte foto van ongeveer twintig jaar geleden. De bewerkte foto geeft een beeld van hoe Staub er nu met 69 jaar oud zou kunnen zien. 

Sinds de arrestatie van Klette (65) is de politie intensief op zoek naar Staub en een andere voormalig RAF-terrorist, Burkhard Garweg (55). Alledrie behoorden ze tot de zogenoemde derde generatie van de linksextremistische en zeer gewelddadige terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF), die vooral actief was in de jaren 70, 80 en 90. Die RAF heeft zichzelf in 1998 opgeheven. 

De politie nam in februari veel spullen uit de woning van Klette in Berlijn in beslag, zoals wapens, geld en gegevensdragers met daarop ook foto's. Die spullen worden momenteel onderzocht. Volgens de autoriteiten zijn er ook aanwijzingen dat Staub tijdelijk in de flat van Klette heeft verbleven. Garweg zou een tijd in een bouwkeet op een terrein in Berlin-Friedrichshain hebben gewoond. Die keet nam de politie in maart in beslag. Vooralsnog ontbreekt elk spoor van de twee verdachten. 

De inzet van personeel bij de zoektocht naar de twee ex-RAF-terroristen is sinds februari niet afgeschaald, zei een woordvoerder van de recherche in Niedersaksen tegen de regionale omroep NDR. De onderzoekers denken op basis van het gevonden bewijsmateriaal dat Staub en Garweg of naar het buitenland zijn gevlucht, of dat een ontsnapping over de grens wellicht in scène is gezet. Er staat een beloning van 125.000 euro op de gouden tip die leidt naar de mannen.

Klette, Garweg en Staub worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische aanslagen. Ook worden ze verdacht van poging tot moord en verschillende overvallen. Tussen 1999 en 2016 zouden ze geldtransporten en supermarkten in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen hebben beroofd. 

Het drietal leefde meer dan dertig jaar onder de radar. Onderzoeksjournalisten kwamen Klette vorig jaar op het spoor door online foto's van haar bij een Berlijnse Capoeira-vereniging (Braziliaanse vecht-dans). De politie vond Klette uiteindelijk in Berlijn. Lees meer bij Tagesschau en NDR

Zie ook op Duitslandweb: Bij het nieuws: Rote Armee Fraktion

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Israël-kritiek is taboe in Duitsland

Kritiek uiten op Israël of solidariteit tonen met Gaza is lastig in Duitsland. Wie dat wel doet, wordt al snel antisemitisme verweten, laten recente voorbeelden zien.


Lees meer

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger