Duitslandweb logo Duitslandweb

Zoektocht naar ex-RAF-terroristen gaat verder

Kort nieuws - 5 maart 2024 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland wordt intensief gezocht naar de twee voormalige RAF-terroristen Burkhard Garweg en Ernst-Volker Staub. In de nacht van maandag op dinsdag doorzochten speciale eenheden van de politie een studentenhuis in de Berlijnse wijk Friedrichshain. 

In de woning waren twee mensen aanwezig, maar er werden geen arrestaties verricht. Garweg (55) en Staub (69) werkten samen met Daniela Klette (65), de voormalige RAF-terroriste die op 27 februari in Berlijn werd gearresteerd. Alledrie behoorden ze tot de derde generatie van de linksextremistische terreurorganisatie Rote Armee Fraktion (RAF). Die heeft zich in 1998 opgeheven. 

De klopjacht richt zich nu vooral op Garweg, schrijft Der Spiegel. Hij zou in een bouwkeet op een terrein in Berlin-Friedrichshain hebben gewoond. De politie heeft de bouwkeet inmiddels meegenomen voor onderzoek. De politie kwam Garweg op het spoor door een recente foto die in de woning van Klette werd gevonden. In de zoektocht naar de twee mannen zet de politie onder meer helikopters in. Ook is er een beloning van 150.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt naar de twee nog voortvluchtige verdachten.

Klette, Garweg en Staub worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische aanslagen. Ook worden ze verdacht van poging tot moord en verschillende overvallen. Tussen 1999 en 2016 zouden ze geldtransporten en supermarkten in Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen hebben beroofd. 

Het drietal leefde meer dan dertig jaar onder de radar. Een Duitse podcastmaker kwam Klette vorig jaar al op het spoor, toen hij foto's van haar vond bij een Berlijnse Capoeira-vereniging (Braziliaanse vecht-dans). Hij kon haar uiteindelijk niet vinden en overhandigde alle foto's die hij van Klette had aan een bevriende onderzoeksjournalist van Bellingcat. Deze journalist gebruikte AI-tools met gezichtsherkenning en vond meerdere foto's van haar bij dezelfde vereniging. Ze was daar alleen al een aantal jaar niet meer actief. 

Het is onduidelijk of de bevindingen van de Bellingcat-journalist uiteindelijk geleid hebben tot de arrestatie van Klette. Lees meer bij Der SpiegelTagesschau en Nieuwsuur

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger