CDU wil Merz terug
Nieuws

Achtergrond - 14 september 2005

(14 september 2005) De voormalige CDU-fractievoorzitter en financieel expert Friedrich Merz is bereid terug te keren in de landelijke politiek, zo liet hij gisteravond weten. Verschillende prominente CDU-leden hadden om een terugkeer van Merz gevraagd vanwege de discussie over de omstreden plannen van Paul Kirchhof, Merkels kandidaat voor het ministerschap van Financiën.

"Ik ben bereid mee te doen en mee te werken", zo zei Merz gisteren tijdens een verkiezingsbijeenkomst. In welke positie hij zichzelf terugziet in de landelijke politiek wilde hij niet zeggen. Pas na de verkiezingen "praten we over wie wat wordt."

De CDU-minister-presidenten van de deelstaten Hessen, Baden-Württemberg en Nedersaksen, Roland Koch, Günther Oettinger en Christian Wulff, hadden vanwege de discussie over de omstreden belastingplannen van Kirchhof om een terugkeer van Merz in een topfunctie gevraagd. Merz moest zijn functie als fractievoorzitter van de CDU na de verkiezingen van 2002 opgeven ten gunste van Merkel. In oktober 2004 legde hij na een ruzie met Merkel ook zijn functie als vice-fractievoorzitter neer. De verhouding tussen de twee chisten-democraten geldt als zeer gespannen.

Kirchhof juicht samenwerking met Merz toe. "Ideaal zou een tandemoplossing zijn", aldus de door Merkel beoogde minister van Financiën. "Als wij tweeën, die op financieel en belastinggebied al jaren mooie hervormingsplannen uiteenzetten, onze krachten bundelen zodat het met dit beleid in de nabije toekomst, wellicht al per 1 januari 2007, lukt, zou dat de ideale oplossing zijn." Merz is ook vol lof over Kirchhof: "Ik ben uitermate gelukkig dat het Merkel gelukt is, Kirchhof voor haar team te winnen."

Merz en Kirchhof zijn allebei voorstander van radicale belastinghervormingen. Merkel toonde zich overigens verheugd over de inzet van Merz voor de verkiezingscampagne. Zij staat een samenwerking tussen beide financiële experts niet in de weg. "Gezien de situatie waarin het land verkeert, hebben we iedereen nodig", aldus Merkel vandaag.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger