Merkel 'muilkorft' financieel adviseur
Nieuws

Achtergrond - 6 september 2005

(6 september 2005) CDU/CSU-lijsttrekker Angela Merkel heeft haar partijloze financiële adviseur Paul Kirchhof verboden zich nog in het openbaar te uiten over gevoelige verkiezingsthema’s. Dat schrijven verschillende Duitse dagbladen vandaag. Al weken zorgt Kirchhof met zijn vergaande plannen ter hervorming van het belastingssysteem voor veel commotie. Het laatste strijdpunt vormt een lijst met aftrekposten die hij uit het belastingsysteem wil schrappen.

Aanleiding voor Merkels reprimande vormen Kirchhofs uitspraken van vorige week. Toen pleitte hij voor een hervorming van het pensioensysteem, wat zowel binnen de CDU/CSU als daarbuiten veel ergernis wekte. Hij moest daarom beloven zich bij openbare uitspraken voortaan te beperken tot zijn eigen expertisegebied, het financiële beleid.

Het “muilkorven” van de financieel expert, zoals veel Duitse dagbladen het noemen, heeft evenwel een nieuw discussiepunt niet kunnen voorkomen. De CDU zou in het bezit zijn van een lijst met 418 aftrekposten, die in Kirchhofs voorstellen ter hervorming van het belastingsysteem zullen worden geschrapt. Ondanks verzoeken van media en oppositie wil de partij de lijst niet vrijgeven. Merkel verklaarde de lijst niet eens te kennen. Volgens onbevestigde berichten uit de media is de CDU-top echter bang voor een “golf van woede” in het land wanneer ze de lijst openbaar maakt.

De SPD beschuldigt CDU/CSU ervan vooral aftrekposten af te schaffen die ten gunste komen van arbeidnemers, terwijl beterverdieners dergelijke hervormingen bespaard blijven. De partij verwijt de CDU kiezersbedrog. Grünen-voorzitter Bütikofer uitte het vermoeden dat CDU/CSU met deze “giflijst” de werkloosheidsuitkering extra wil belasten en het lage BTW-tarief in de gezondheidszorg wil afschaffen. Hij hekelt het “spelen van verstoppertje” van de CDU/CSU, want “niemand heeft ook maar een vaag benul om welke 418 aftrekposten het zou kunnen gaan.”

De hervormingsplannen van Kirchhof, die bij een verkiezingsoverwinning van CDU/CSU wordt gezien als nieuwe minister van Financien, voorzien in een algemeen geldend belastingtarief van 25 procent. In ruil voor de belastingverlaging wil hij een groot aantal aftrekposten – de bewuste lijst met 418 punten – schrappen. Daarbij moet bijvoorbeeld worden gedacht aan de reiskosten, die nu nog standaard van de belastingen aftrekbaar zijn.

Kirchhofs hervormingsplannen gaan daarmee veel verder dan het verkiezingsprogramma van CDU/CSU. Sinds zijn aantreden als adviseur van Merkel afgelopen augustus heeft hij haar partij al meermaals in verlegenheid gebracht en blijven zijn ideeën in Duitsland het nieuws beheersen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger