Eerste koppen rollen in antisemitisme-affaire
Nieuwsflash

Achtergrond - 5 november 2003

(5 november 2003) Minister van Defensie Peter Struck (SPD) heeft gisteren Reinhard Günzel, generaal van de elitetroepen van het Kommando Spezialkräfte, ontslagen. Hij deed dit enkele uren nadat bekend was geworden dat de ex-generaal per brief zijn steun had betuigd aan Martin Hohmann, de CDU-bondsdagafgevaardigde die momenteel onder vuur ligt vanwege antisemitische uitspraken. De druk op fractievoorzitter Angela Merkel om Hohmann uit de fractie te zetten, neemt toe.

ex-generaal Reinhard Guenzel In een brief aan Hohmann loofde Günzel de "ausgezeichnete Ansprache" en de "Mut zur Wahrheit und Klarheit" van de CDU-politicus naar aanleiding van zijn toespraak op drie oktober jongstleden. In de omstreden toespraak van Martin Hohman op de dag van de Duitse Eenheid stelde hij dat het joodse volk net zo goed als het Duitse volk als "Tätervolk" betiteld kon worden vanwege haar rol tijdens de communistische revolutie in Rusland. Volgens hem waren talloze joden actief betrokken bij de stalinistische terreur. Het Duitse volk wordt doorgaans als 'dadervolk' aanngeduid vanwege haar rol bij de nazi-misdaden. Homann openbaarde de brief van Günzel door deze te tonen tijdens een tv-optreden bij de ZDF. Hoewel hij zich inmiddels uitdrukkelijk van zijn uitspraken heeft gedistantieerd, vertelde hij tijdens het tv-optreden dat hij ook veel steunbetuigingen heeft gehad. De brief van Günzel diende daarbij als voorbeeld.

Vanuit brede kring is instemmend gereageerd op het optreden van Defensieminister Struck. Alleen Hans Raidel, CSU-politicus belast met defensie, nam het op voor Günzel. Volgens hem heeft Hohmann vertrouwensbreuk gepleegd ten opzichte van Günzel door de brief te openbaren. "Der General war einer unserer besten Leute. […] beim besten Willen kein Rechtsradikaler, aber, ein Mensch mit Grundsätzen", aldus Raidel. Volgens Struck had Günzel er niet mee gerekend, dat de brief geopenbaard zou worden, maar dat mag volgens de minister geen excuus zijn.

Het merendeel van de fracties in de Bondsdag prijst het snelle en kordate optreden van de minister. Volgens oud-minister van defensie en CDU-afgevaardigde Rühe heeft Stuck "im Interesse der Bundeswehr richtig gehandelt". Fractievoorzitter van de FPD Gerhardt kwalificeerde de beslissing als "unausweichlich" en zijn collega van de Groenen sprak van een juiste stap. Paul Spiegel, voorzitter van de Centrale Joodse Raad, noemde de beslissing van de minister "beispielhaft". Door deze uitspraken neemt de druk toe op CDU-fractievoorzitter Angela Merkel. Hoewel Martin Hohmann van de CDU-top een stevige berisping heeft gehad, is van royering van Hohmann uit de CDU/CSU-fractie vooralsnog geen sprake. Spiegel vindt dit niet ver genoeg gaan en is van mening dat een strafrechterlijk onderzoek tegen de politicus noodzakelijk is.

Enkele politici van de SPD en Groenen hebben inmiddels een algemeen onderzoek naar de Bundeswehr geëist. Volgens verdedigingsexpert Rainer Arnold (SPD) en zijn collega van de Groenen Winfried Nachtwei moet onderzocht worden hoe iemand met zulke denkpatronen het tot brigade-generaal kan brengen. Reinhold Robbe (SPD) voegt hieraan toe: "Wenn wir noch mehr solche Leute in der Bundeswehr Führung haben, dann haben wir ein Problem."

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Einen unserer besten Leute auf dem Gewissen"

Frankfurter Rundschau
Struck feuert General nach Lob für Hohmann

Süddeutsche Zeitung
Parlamentarier fordern Untersuchung der Bundeswehr

Die Welt
Antisemitismus-Affäre: CDU hält an Hohmann fest

Der Spiegel
Untersuchung der Bundeswehr gefordert

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger