Gezondheidsminister Schmidt onder vuur
Nieuws

Achtergrond - 20 september 2006

(20 september 2006) Minister van Volksgezondheid Ulla Schmidt (SPD) ligt wegens de vertraging van de gezondheidshervorming onder vuur. Na harde kritiek van kanselier Angela Merkel en CDU-fractievoorzitter Volker Kauder, speculeren politici en media openlijk over het ontslag van de minister.

Schmidts ministerie liet vandaag nadrukkelijk weten dat er van mogelijk ontslag geen sprake is. De toonaangevende Duitse krant Süddeutsche Zeitung meldde gisteren dat er binnen de regering van CDU en SPD gesproken werd over Schmidts ontslag, na harde kritiek van Merkel op haar beleid. Schmidt staat aan de basis van de hervorming van het Duitse zorgstelsel, één van de kernpunten van de grote coalitie van CDU en SPD. Een mislukking van die hervorming kan de regering zich niet permitteren. Na jarenlang getouwtrek lag er in juli een plan voor een nieuw gezondheidsstelsel waar beide coalitiepartners achter stonden.

Toch bleek in de afgelopen maanden bij de uitwerking van de hervormingsplannen nog veel onenigheid te bestaan. Noodgedwongen besloot de regering begin deze maand de invoering van het nieuwe gezondheidssysteem uit te stellen om de kwaliteit ervan te kunnen garanderen. Daar stond ook kanselier Merkel achter.

Maandag liet Merkel echter weten dat zij Schmidt verantwoordelijk houdt voor de vertraging van het nieuwe stelsel. Volgens de Süddeutsche Zeitung betekent dit dat er sprake is van een vertrouwensbreuk tussen Merkel en Schmidt. Gisteren liet CDU-fractievoorzitter Kauder weten ronduit ontevreden te zijn met het werk van de SPD-minister. Haar ambtenaren moeten wat hem betreft "langzaam maar eens aan de slag gaan" met de uitvoering van de hervormingsplannen. Schmidt liet weten "met verbazing" kennis te hebben genomen van deze kritiek. Volgens haar verloopt alles volgens de "normale procedures".

Sinds het besluit genomen werd de invoering van het nieuwe stelsel uit te stellen, zwelt de kritiek erop weer aan. Lobbyisten uit de medische wereld maar ook de CDU/CSU-minister-presidenten van de deelstaten, die als leden van de Bondsraad over het wetsontwerp moeten besluiten, grepen de gelegenheid aan inhoudelijke wijzigingen in de plannen voor te stellen. Zo liet Edmund Stoiber, minister-president van Beieren die eerder had ingestemd met de plannen, weten dat hij het kernpunt van de hervorming, het gezondheidsfonds, toch niet zo ziet zitten. De CDU-minister-presidenten vrezen dat hun deelstaten daar financieel nadeel van ondervinden.

Omdat de regering afhankelijk is van de steun van de minister-presidenten dreigde Merkel maandag dat ze desnoods de parlementaire bemiddelingscommissie erbij zou halen om de hervormingsplannen door te kunnen voeren. Deze zogeheten Vermittlungsausschuss, waarin leden van Bondsdag en Bondsraad zitting hebben, moeten een compromis vinden als regering en parlement er samen niet uitkomen. Dit wil Merkel voorkomen, omdat het een blamage zou zijn voor haar regering, die immers een ruime meerderheid in het parlement heeft. 

Door nu harde woorden te spreken tegen Schmidt, die net als haar partij vasthoudt aan de eerder gemaakte afspraken, en te dreigen met de Vermittlungsausschuss, hetgeen de critici binnen de CDU de mond moet snoeren, hoopt Merkel de boel weer in de hand te krijgen, aldus de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Ondertussen achten vrijwel alle betrokkenen het uitgesloten dat morgen zoals gepland stond, de gezondheidsexperts van CDU en SPD het over de laatste details van de hervorming eens worden. 

Süddeutsche Zeitung
Große Koalition steuert auf eine ernste Krise zu

FAZ.NET
Vorwürfe, Verdächtigungen, Vermutungen

ZDF Heute.de
Die unendliche Reform

Spiegel Online
Gerüchte über Entlassung von Ministerin Schmidt

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger