Hohmann smeekt om vergiffenis
Nieuwsflash
Achtergrond - 13 november 2003
(13 november 2003) De omstreden CDU politicus Martin Hohmann, die momenteel onder vuur ligt wegens vermeende antisemitische uitspraken, heeft om vergiffenis gevraagd bij zijn fractiegenoten. In een e-mail schreef hij dat zijn uitspraken bewust verkeerd zijn geïnterpreteerd door de media. Morgen beslist de CDU/CSU-Bondsdagfractie over het lot van Hohmann.
Hohmann ligt onder vuur vanwege een toespraak die hij hield op 3 oktober jl. ter gelegenheid van de viering van de Dag van de Eenheid. Hij beweerde toen dat de Joden, vanwege hun rol tijdens de communistische revolutie net zo goed als het Duitse volk als "Tätervolk" bestempeld kunnen worden. Volgens de politicus waren talloze Joden betrokken bij de stalinistische terreur. Het Duitse volk wordt doorgaans als 'dadervolk' bestempeld vanwege haar rol bij de nazi-misdaden. In een uitgebreide e-mail aan de CDU/CSU-Bondsdagfractie schrijft hij nu: "Mehrfach habe ich mich entschuldigt. Ich möchte alles tun, damit die von mir hervor gerufenen Verletzungen geheilt werden, und ich bitte nochmals um Verzeihung".
Hohmann, die voor het eerst uitgebreid ingaat op de beschuldigingen, vindt dat de interpretatie van zijn toespraak niet klopt en dat er sprake is van een "böswillige Umdeutung" door de media. De kern van zijn toespraak moet volgens hem worden opgevat als: "Weder die Deutschen noch die Juden sind ein Tätervolk". Hij had willen zeggen dat de Joden net zo min met de gruweldaden van de bolsjewieken als de Duitsers met het nazi-regime geïdentificeerd willen worden. "Das ich nun öffentlich als jemand dastehe, der Juden in ihren Gefühlen verletzt und als Antisemit erscheint, trifft mich tief. Mein Anlegen war das Gegenteil", aldus Hohmann.
Ook het ontslag van ex-generaal Reinhard Günzel valt Hohmann zwaar. Günzel werd op staande voet ontslagen door minister van Defensie Struck (SPD), nadat in een tv-uitzending van het ZDF bekend was geworden dat hij per brief steun had betuigd aan de CDU-politicus. Hohmann: "Ich habe dem ausdrücklichen Versprechen des ZDF-Redakteurs Glauben geschenkt, daß der Name auf gar keinen Fall bekannt gemacht wird."
Homann probeert met zijn oproep te voorkomen dat hij morgen uit de CDU/CSU-fractie wordt gezet. Afgelopen maandag maakte partij- en fractievoorzitter Angela Merkel (CDU) bekend - na overleg van het fractiebestuur - dat vrijdag voorgesteld zal worden Hohmann uit de fractie te verwijderen. Ook Merkel schreef een brief aan haar partijgenoten. Sinds het kordate optreden van minister Struck staat zij onder grote politieke druk om actie te ondernemen tegen Hohmann. Vooralsnog bleef dit optreden beperkt tot een flinke berisping. Nu echter hebben vele "Zuschriften, Telefonate und Gespräche" haar getoond dat de toespraak van Hohmann "uns alle sehr beschäftigt und bewegt." De royering van Hohmann uit de partij en fractie is weliswaar van "außerordentlich schwer wiegender Bedeutung", maar onvermijdelijk. "In jeder Phase der Geschichte von CDU und CSU haben wir eine klare und eindeutige Grenzlinie zu all denen gezogen, die unsere Ideale mißbrauchen wollen", aldus Merkel in haar brief.
De CDU/CSU-top had liever gezien dat Hohmann uit eigen beweging de fractie had verlaten. Voor de stemming van morgen is een tweederde meerderheid noodzakelijk en iedere tegenstem wordt gezien als schadelijk voor het imago van de partij. Reeds één fractielid - Norbert Geis (CSU) - heeft laten weten Hohmann te steunen. Men gaat er overigens vanuit dat de meerderheid ruimschoots gehaald zal worden.
Frankfurter Allgemeine Zeitung
Hohmann bittet Fraktion um Verzeihung
Süddeutsche Zeitung
Hohmann wehrt sich gegen Ausschluß
Der Spiegel
Hohmann bittet Union um Verzeihung
Frankfurter Rundschau
CSU-Mann Geis kritisiert geplanten Ausschluß Hohmanns
Reacties
Geen reacties aanwezig