Schröder en Belka tegen claims verdrevenen
Nieuws

Achtergrond - 28 september 2004

(28 september 2004) De Duitse kanselier Gerhard Schröder en de Poolse premier Marek Belka willen verhinderen dat Duitsers, die na de Tweede Wereldoorlog uit Polen zijn verdreven, claims kunnen indienen om hun bezittingen terug te eisen. Daartoe wordt een speciaal juridisch team ingesteld. De claims zouden het "wonder van de verzoening en de vriendschap" tussen beide landen schaden, aldus Schröder.

Er is volgens Schröder noch juridisch, noch politiek ruimte voor dergelijke claims, en dat geldt zowel voor de verdreven Duitsers als voor de Polen. Eerder dit jaar kondigde de Preussische Treuhand, een belangenvereniging van verdrevenen, aan nog dit jaar rechtszaken namens de verdrevenen te willen beginnen om verloren bezittingen terug te eisen. Dat wil de organisatie zowel bij rechtbanken in Polen als bij het Europese Gerechtshof doen. In reactie daarop riep het Poolse parlement onlangs de Poolse regering op om van Duitsland een vergoeding voor de geleden schade tijdens de Tweede Wereldoorlog te eisen. Belka weigerde daar echter op in te gaan.

Schröder en Belka willen dit hoofdstuk in de geschiedenis van de Duits-Poolse verhouding nu definitief afsluiten. Volgens de Poolse premier is de verhouding nog nooit zo goed geweest als nu. "Het zou zeer schadelijk zijn, als er nu emoties opkomen, die dit alles kapot kunnen maken." Het juridische team, dat uit zowel Polen als Duitsers zal bestaan, moet ervoor zorgen dat het onmogelijk wordt, individuele claims bij internationale rechtbanken in te dienen.

De voorzitter van de CDU/CSU-werkgroep voor de verdrevenen, Erwin Maschewski, verwijt Schröder nu dat hij bestaand recht negeert en de verdrevenen tot zondebok maakt. Rudi Pawelka, voorzitter van de Preussische Treuhand, toonde zich niet onder de indruk van het besluit van Belka en Schröder. "Ik zal zoals het er nu naar uitziet in oktober bekend maken wie er waar een klacht zal indienen." Dat kan bij het Europese Gerechtshof zijn, maar ook bij Duitse of Amerikaanse gerechtshoven.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
"Kein Raum für Entschädigungsforderungen"

Die Welt
Berlin und Warschau wollen Entschädigungen verhindern

Der Spiegel
Schröder und Belka lehnen Entschädigungen ab

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger