Verdrevenen teleurgesteld in Schröder
Nieuws

Achtergrond - 3 augustus 2004

(3 augustus 2004) Als eerste Duitse bondskanselier woonde Gerhard Schröder afgelopen weekeinde in Warschau de herdenking bij van de Poolse opstand van 1944. Schröder distantieerde zich van de eisen van de uit Polen verdreven Duitsers. De verdrevenen reageerden afkeurend. Een belangenorganisatie maakte gisteren bekend nog dit jaar rechtszaken te willen beginnen om de verloren bezittingen terug te eisen.

Bondskanselier Schöder bracht het afgelopen weekeinde een bezoek aan de Poolse hoofdstad om de herdenking bij te wonen van het begin van de tweede Poolse opstand tegen de Duitse bezetters, zondag zestig jaar geleden. De opstand van 1944, die na twee maanden op gruwelijke wijze werd neergeslagen, kostte aan naar schatting 200.000 Polen het leven. Schröder sprak zondag van "Poolse trots en Duitse schande", maar maakte tot teleurstelling van veel Polen geen excuses voor de opstand.

Wel greep de Bondskanselier de herdenking aan om duidelijk te maken dat de Duitse regering de claims van uit Polen verdreven Duitsers niet steunt. De afgelopen maanden was er in Polen sprake van toenemende ongerustheid over de voornemens van verdreven Duitsers om hun verloren bezittingen in het tegenwoordige Polen terug te eisen. "Wij Duitsers weten heel goed wie de oorlog begonnen was en wie zijn eerste slachtoffers waren", aldus Schröder. Mocht het komen tot internationale rechtszaken, dan zal de regering-Schröder dit standpunt vasthouden. De Bondskanselier sprak zich verder uit tegen de plannen om in Berlijn een herdenkingscentrum voor de verdrevenen op te richten.

In Polen waren de reacties op het optreden van Schröder overwegend positief. Ook in eigen land kreeg Schröder voornamelijk bijval. Zijn woorden stuitten echter op kritiek van de verdrevenen. Erika Steinbach, voorzitster van de Bund der Vertriebenen (BdV) kwalificeerde de uitspraken van Schöder over de claims van verdrevenen als "onfatsoenlijk" en "smakeloos".

Ook de in 2000 opgerichte Preußische Treuhand, een belangenorganisatie voor verdrevenen, was niet gelukkig met de uitspraken van Schröder. De voorzitter van de raad van commissarissen van de organisatie, Rudi Pawelka, heeft gisteren aangekondigd nog dit jaar rechtszaken te willen beginnen om de claims van verdrevenen te realiseren. De organisatie wil zowel bij Poolse rechtbanken als bij het Europees Gerechtshof zaken aanhangig maken. Het voornemen van de Preußische Treuhand kan niet op steun rekenen van Erika Steinbach. Als mogelijke oplossing voor de claims van de verdrevenen ziet de BdV-voorzitster een schadeloosstelling door de Duitse staat. De bondsregering wijst deze optie van de hand omdat de Duitse staat de verdrevenen in het verleden al voor miljarden D-Marken aan compensatie heeft betaald.

Berliner Zeitung
Vertriebenen gehen vor Gericht

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Vertriebenen-Organisation will gegen Polen klagen

Der Spiegel
Polnischer Stolz, Deutsche Schande

Süddeutsche Zeitung
Vertriebene wollen Polen verklagen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger