Duitslandweb logo Duitslandweb

Bondsdag geeft groen licht aan de 'eenheidswip'

Kort nieuws - 2 juni 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Einheitswippe (eenheidswip) komt er toch. De Bondsdag heeft vannacht voor het monument om de Duitse eenwording in 1990 te gedenken gestemd.

Het ontwerp, dat moet worden gebouwd voor het Berlijnse stadsslot, is een grote gouden wip, waar mensen overheen kunnen lopen, waarmee ze de wip zo in beweging zetten - zoals de Oost-Duitse bevolking in 1989 een vreedzame revolutie in beweging heeft gezet. Volgens planning wordt het monument in de herfst van 2019 onthuld.

Het plan voor een monument voor de Duitse eenheid ontstond 10 jaar geleden. Sindsdien waren er vooral veel ruzies, vertragingen en problemen. In 2009 mislukte een eerste ontwerpwedstrijd omdat geen van 500 ontwerpen goed genoeg werd bevonden. De tweede poging leverde de wip op, ook wel de 'saladeschaal' genoemd, maar dat project liep allerlei vetragingen op terwijl de kosten steeds verder stegen, naar inmiddels 15 miljoen euro. Vorig jaar besloot de begrotingscommissie van de Bondsdag dat het monument niet zou worden gebouwd. Begin dit jaar was er dan toch overeenstemming. Ook de Groenen stemden afgelopen nacht voor, alleen Die Linke is tegen. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger