Wet drijft wig tussen Berlijn en Potsdam
Nieuws

Achtergrond - 12 juli 2004

(12 juli 2004) Tussen de vijf Oost-Duitse deelstaten en de regering in Berlijn is een conflict ontstaan over de nieuwe wet op werkloosheidsuitkeringen. Deze werd vrijdag aangenomen, waarbij de vijf tegenstemden. De regering toont ontstemd, met name over het stemgedrag van de enige SPD-er in het gezelschap, Matthias Platzeck.

Afgelopen vrijdag nam de Bondsraad een wet aan die de tweede fase van de werkloosheidsuitkering afschaft. Werklozen komen vanaf januari 2005 sneller in de bijstand terecht. Deze Hartz IV-wet maakt deel uit van het hervormingsprogramma Agenda 2010 van de regering-Schröder. Om tegenstanders van de wet tevreden te stemmen werd bepaald dat de regering 3,2 miljard euro meebetaalt aan huisvestings- en stookkosten van de betroffen langdurig werklozen. Toch stemden de vijf Oost-Duitse minister-presidenten tegen de wet. Omdat de werkloosheid in hun deelstaten veel hoger ligt dan in de rest van het land zijn zij van mening dat hun deelstaten door de nieuwe wet onevenredig zwaar getroffen worden. Volgens Dieter Althaus (CDU) van Thüringen zijn er in het Oosten drie tot viermaal zoveel ontvangers van werkloosheidsuitkeringen dan in het Westen. Hij verwijt de regering gebrek aan visie in het oplossen van de enorme problemen waarmee de voormalige DDR te kampen heeft. Om de negatieve gevolgen voor het Oosten te beperken hebben de betreffende minister-presidenten voor aanvullende maatregelen gepleit.

Vanuit Potsdam stelde ook de regeringsleider van Brandenburg, de SPD-er Matthias Platzeck, zich kritisch op. "We moeten regelen dat in de toekomst bij alle hervormingsplannen meer rekening wordt gehouden met de bijzondere problemen van het Oosten", aldus Platzeck. De bondregering toonde zich ongelukkig met de tegenstemmen van de oostelijke deelstaatleiders, maar van het stemgedrag van Platzeck -de enige SPD-er in het gezelschap-werd met verontwaardiging kennis genomen. De SPD-ministers van Economie en Binnenlandse Zaken, Wolfgang Clement en Otto Schily, vielen de handelswijze van hun partijgenoot scherp aan en verweten hem zijn oren te laten hangen naar postcommunistische PDS, die alle hervormingen afwijst.

Voor vanavond staat een ontmoeting gepland tussen bondskanselier Schröder en de leiders van de Oost-Duitse deelstaten. Schröder maakte vanmiddag al duidelijk dat hij geen concessies zal doen aan de oostelijke deelstaten. "De wet is aangenomen en geldt voor allen", aldus de bondskanselier.

Berliner Zeitung
Kanzler droht Aufstand Ost

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Länder stimmen "Hartz IV" zu
"Keine Ost-West-Diskussion"

Tagesschau
Schröder: "Hartz IV gilt für alle"

Die Welt
Ost-Länderchefs verlangen Sonderweg bei Hartz IV
Klausur: Ost-West-Streit um Harzt IV

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger