Duitslandweb logo Duitslandweb

Hitlergroet bij neonazi-concert leidt tot debat over recht op vergadering

Kort nieuws - 18 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens een neonazi-concert in Thüringen zouden bezoekers de Hitlergroet hebben gebracht. Minister-president Ramelow wil nu dat het recht op vergadering wordt aangepast.

Zaterdag waren meer dan 6000 bezoekers aanwezig bij een neonazi-concert in Themar in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen. De politie doet onderzoek na meldingen dat concertbezoekers de Hitlergroet hadden gebracht. Dat is in Duitsland strafbaar. Overigens zijn ook aangiftes gedaan voor bedreiging, het toebrengen van lichamelijk letsel en overtreding van de wapenwet. Dat de politie het concert niet had beëindigd toen de Hitlergroet werd gebracht was, omdat ze het recht op vergadering zwaarder vond weten, liet ze weten na kritiek. Minister-president Ramelow (Die Linke) van Thüringen wil nu dat dit Versammlungsrecht wordt aangepast, zodat "deze dingen niet meer onder de vrijheid van meningsuiting vallen". Ramwlow is het er niet mee eens dat rechts-extrmisten onder het mom van een demonstratie een rockconcert kunnen organiseren en tegelijkertijd geld voor hun netwerk kunnen verzamelen. Eerder had de regio waar het concert plaatdvond bij de rechter aangegeven dat het een commerciële bijeenkomst was - de toegang kostte 35 euro - en geen demonstratie, maar daar was de rechter niet in meegegaan. Lees meer bij Stern.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

Een Duitse Babi Pangang

Een Duitse Babi Pangang

Vietnamees eten kun je wel rekenen tot het cultuurgoed van Berlijn, net zo goed als Currywurst, vindt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Omas gegen Rechts: ‘Geen botox maar levenservaring’

Met een lezing in Amsterdam wil de Duitse protestbeweging Nederlandse 'oma's' inspireren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger