Duitslandweb logo Duitslandweb

Hitlergroet bij neonazi-concert leidt tot debat over recht op vergadering

Kort nieuws - 18 juli 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Tijdens een neonazi-concert in Thüringen zouden bezoekers de Hitlergroet hebben gebracht. Minister-president Ramelow wil nu dat het recht op vergadering wordt aangepast.

Zaterdag waren meer dan 6000 bezoekers aanwezig bij een neonazi-concert in Themar in de Oost-Duitse deelstaat Thüringen. De politie doet onderzoek na meldingen dat concertbezoekers de Hitlergroet hadden gebracht. Dat is in Duitsland strafbaar. Overigens zijn ook aangiftes gedaan voor bedreiging, het toebrengen van lichamelijk letsel en overtreding van de wapenwet. Dat de politie het concert niet had beëindigd toen de Hitlergroet werd gebracht was, omdat ze het recht op vergadering zwaarder vond weten, liet ze weten na kritiek. Minister-president Ramelow (Die Linke) van Thüringen wil nu dat dit Versammlungsrecht wordt aangepast, zodat "deze dingen niet meer onder de vrijheid van meningsuiting vallen". Ramwlow is het er niet mee eens dat rechts-extrmisten onder het mom van een demonstratie een rockconcert kunnen organiseren en tegelijkertijd geld voor hun netwerk kunnen verzamelen. Eerder had de regio waar het concert plaatdvond bij de rechter aangegeven dat het een commerciële bijeenkomst was - de toegang kostte 35 euro - en geen demonstratie, maar daar was de rechter niet in meegegaan. Lees meer bij Stern.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Moord toont gevaar neonazi-netwerken

Neonazi-netwerk Combat 18 blijkt in Duitsland goed georganiseerd en roept leden op aanslagen te plegen.

Lees meer

De herkomst

De herkomst

Het is heel Duits om mensen met Turkse of andere wortels naar hun herkomst te vragen, hoort Merlijn Schoonenboom bij een debat.

Lees meer

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Duitsland geschokt door rechtse terreur

Na de moord op CDU-politicus Lübcke waarschuwen experts voor extreem-rechtse terreur in Duitsland.

Lees meer

De oorlogskleinkinderen

De oorlogskleinkinderen

De Tweede Wereldoorlog is niet alleen op het persoonlijke vlak een thema, maar ook weer in het Duitse politieke debat, merkt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger