Moorddreiging Rau leidt tot angst voor aanslagen
Nieuwsflash

Achtergrond - 25 maart 2004

(25 maart 2004) Nu president Rau zijn bezoek aan Afrika heeft afgebroken omdat terroristen dreigden hem te vermoorden, is de angst voor aanslagen in Duitsland behoorlijk toegenomen. De Duitse geheime diensten zien de moorddreiging tegen Rau als een startsignaal voor aanslagen in Berlijn. Ook de Berlijnse bevolking maakt zich steeds meer zorgen.

Nieuwsflash

Bondspresident Johannes Rau kwam gisteravond laat vervroegd terug uit Afrika, omdat Duitse veiligheidsinstanties de aanwijzingen voor een terroristische aanslag op hem uiterst serieus hebben genomen. De plannen voor de aanslag zouden tot in detail zijn georganiseerd. Het zou gaan om een autobom of granaten, die afgevuurd zouden worden tijdens een rit van het vliegveld in Djibouti naar het marinesteunpunt, waar Rau de daar gestationeerde Duitse soldaten zou toespreken.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily valt de dreiging voor aanslagen in Duitsland wel mee en heerste het gevaar voor een aanslag tegen Rau alleen in Afrika. De Duitse geheime diensten zijn het daar niet mee eens. "Net als in Madrid kunnen islamieten ook in Berlijn een voorbeeld willen stellen", aldus een medewerker. Daarbij speelt het geen rol dat het Duitse leger niet heeft meegevochten in Irak, zoals het Spaanse leger. In Afghanistan is Duitsland tenslotte wel betrokken in de strijd tegen de Taliban en Al Qaeda. Bovendien zouden, volgens informatie van de Duitse geheime dienst in Duitsland, driehonderd directe aanhangers van Osama bin Laden, die bereid zijn geweld te gebruiken, het speerpunt van het islamitische netwerk in Duitsland vormen.

De Berlijnse politie krijgt ondertussen vanuit de bevolking elke dag meer meldingen van verdachte voorwerpen binnen. Dat heeft soms grote gevolgen. Gisteren en eergisteren ontstonden er urendurende verkeersopstoppingen. De hal van het grote Berlijnse station Bahnhof Zoo werd dinsdagavond twee uur lang afgesloten omdat er een koffer stond, waar uiteindelijk alleen maar wasgoed in bleek te zitten. Gisterochtend werd de toegang naar vliegveld Tegel afgesloten vanwege een vuilniszak. Ook dat was loos alarm. Op het verkeersknooppunt Großer Stern midden in Berlijn kwam het korte tijd later tot een verkeerschaos omdat alle toegangswegen door de politie werden afgezet. Er was een verdacht pakket gesignaleerd. Uiteindelijk bleek het om een experiment van de studenten van de Technische Universität in de buurt te gaan. De studenten hadden hun experiment, waarbij twee flessen buiten in de grond stonden die met slangetjes aan elkaar waren verbonden, niet gemeld en moeten nu met een fikse boete rekening houden.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Rau in Gefahr: Dieses Mal war es ernst

Die Welt
Rau: "Es tut mir sehr Leid"

Terrorgefahr für Rau: Startsignal für Anschläge in Berlin?

Der Spiegel
"Deutschland hat keinen Bonus bei Terroristen"

Berliner Zeitung
Die Angst vor Anschlägen wächst - Alarm in Tegel und Tiergarten

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger