Rau uitgezwaaid als president
Nieuwsflash

Achtergrond - 1 juli 2004

(1 juli 2004) Johannes Rau is geen president van Duitsland meer. In een gezamenlijke zitting van Bondsdag en Bondsraad in Berlijn is Horst Köhler vandaag als zijn opvolger beëdigd. Een portret van een 'politieke president' die uiteindelijk boven de partijen uit wist te stijgen.

Rau, die in 1999 Roman Herzog opvolgde als president, ambieerde een tweede ambtstermijn. De politieke verhoudingen in de Bondsrepubliek lieten dit echter niet toe. De president ruimt nu het veld voor Horst Köhler, die van CDU-huize is. Rau wordt door velen met lof uitgewuifd. Vooral met zijn buitenlandse optredens in Israël en Polen maakte de bondspresident indruk. In februari 2000 sprak Rau als eerste Duitse president het Israelische parlement, de Knesset, toe. Hij vroeg in het Duits om vergeving voor de Holocaust. De voorzitter van de Knesset reageerde met de woorden: "Wij horen een man die spreekt in de taal van Hitler, Himmler en Goebbels, maar het is ook de taal van Heinrich Heine en Moses Mendelsohn". In Duitsland baarde Rau opzien door zijn duidelijke stellingname tegen gentechniek en zijn reprimande voor de hoofdrolspelers in de stemming over de nieuwe immigratiewet in 2002. Partijpolitiek gekonkel stond volgens de president het bereiken van een noodzakelijke gezamenlijke oplossing in de weg.

De grondhouding van Rau, die als voortreffelijk spreker geldt, wordt vaak met de woorden 'verzoenen in plaats van verdelen' gekenschetst. Dit etiket kan worden gezien als verdienste van de president, die in de begintijd van zijn ambtstermijn vaak verweten werd te politiek op te treden. De sociaal-democraat heeft ondanks zijn puur ceremoniële functie zijn mening nooit onder stoelen of banken gestoken. Toch is het hem gelukt als president boven de partijen uit te stijgen en het aanzien van een vader der natie te krijgen. De voorzitter van de Bondsdag, Wolfgang Thierse, zei vandaag: "Johannes Rau was geen president met een diplomatieke gedistantieerdheid". Thierse loofde de president verder vanwege zijn verzoenende houding, die volgens hem nooit vleierig was.
Als zoon van een dominee is Rau bijbelvast. 'Broeder Johannes', zoals hij vaak genoemd werd, staat bij velen te boek als een sociaal-democratische moralist. Dat hij nu als verzoener uitgezwaaid wordt, geeft aan dat zijn presidentschap als geslaagd beschouwd wordt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Bundespräsident vereidigt

Hamburger Abendblatt
Abschied von Bellevue

Der Spiegel
"Zank ist nicht gut für die Demokratie"

Tagesschau.de
Rau: "Ich war ein politischer präsident"
Schon früh politisch engagiert: Johannes Rau

ZDFheute
Im Porträt: Johannes Rau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger