Duitsland discussieert over eigen veiligheid
Nieuwsflash

Achtergrond - 16 maart 2004

(16 maart 2004) Na de aanslagen in Madrid vragen ook de Duitsers zich af hoe groot het gevaar voor aanslagen in eigen land is. Er zijn in Duitsland 37 instanties verantwoordelijk voor de binnenlandse veiligheid en die werken niet goed met elkaar samen.

Nieuwsflash

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Otto Schily is ook Duitsland een potentieel doel voor terroristen, omdat het troepen in Afghanistan heeft. Maar hij noemt het "een illusie" te denken dat alle potentiële doelen, "van atoomcentrales tot de Russendisko", tegen aanslagen beschermd zouden kunnen worden. "Daarom moeten we al onze energie steken in het verkrijgen van informatie", aldus Schily.

Dat is in Duitsland niet gemakkelijk. Alle zestien deelstaten hebben hun eigen veiligheidsinstellingen. Daarnaast zijn er de landelijke instanties, zoals de Bundesnachrichtendienst BND (de Duitse geheime dienst), het Bundeskriminalamt BKA, de Verfassungsschutz (die de binnenlandse veiligheid op basis van de grondwet beschermt) en de militaire geheime dienst. Al deze instanties verzamelen hun eigen informatie, maar er is geen centrale database waar die wordt bewaard. Ook worden de verzamelde gegevens niet altijd goed geïnterpreteerd. Bovendien werken de meeste diensten nog met verouderde techniek. Zo is de politie uitgerust met technisch materiaal dat verder alleen nog in Albanië wordt gebruikt.

In de discussie over de binnenlandse veiligheid spelen ook in Duitsland privacy-overwegingen een rol. Bovendien heeft het consequenties voor bijvoorbeeld de Duitse kroongetuigenregeling en voor het Zuwanderungsgesetz (immigratiewet). Met het huidige uitzetbeleid zou een aantal actieve extremisten het land niet kunnen worden uitgezet.

Een aantal Duitse politici wil nu de verschillende veiligheidsinstanties reorganiseren. Zo stelt Jürgen Rüttgers, voorzitter van de CDU in Noordrijn-Westfalen, voor, de Verfassungsschutzinstanties op deelstaatniveau af te schaffen. De SPD is echter tegen een centralistische structuur, en ook de Beierse CSU-politicus Günther Beckstein ziet dat niet zitten. Volgens hem werken decentrale instanties beter dan centraal georganiseerde instellingen. Ook wordt er gediscussieerd over de vraag of het leger vaker moet worden ingezet bij het beschermen van gebouwen en objecten die een mogelijk doelwit voor een aanslag zouden kunnen zijn.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Kein Irak-Bonus für Deutschland

Die Welt
Wie sicher ist Deutschland?

Der Spiegel
Verzweifelte Suche nach neuen Konzepten

Berliner Zeitung
Geheimdienst wird gestärkt
Alles zentral: Geheimdienst, Bundespolizei, Datenbank

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger