Duitse regering wil extra belasting op mixdrankjes
Nieuwsflash

Achtergrond - 15 maart 2004

(15 maart 2004) Ook in Duitsland zijn breezers en andere naar limonade smakende alcoholische drankjes erg geliefd. Alcopop-Getränke heten ze daar, en steeds meer jongeren drinken er steeds meer van. En ook in Duitsland maakt men zich daar zorgen over. De rood-groene regering wil nu een speciale belasting heffen op deze drankjes. De drankindustrie is het daar niet mee eens.

Nieuwsflash

Een gemiddeld alcopop-drankje kost in de Duitse supermarkt € 0,90. De belasting die de regering wil heffen bedraagt € 0,83. Daarmee worden de flesjes bijna twee keer zo duur. Marion Caspers-Merk, verantwoordelijk voor het drugsbeleid van de Duitse regering, verwacht dat de afzet daardoor sterk zal dalen. "Jongeren zijn erg gevoelig voor prijzen." In Frankrijk is een dergelijke belasting al eerder ingevoerd en dit leidde tot een daling van de verkoop met zeventig procent. Volgens de Deutsche Hauptstelle für Suchtgefahren DHS is het gevaar voor jongeren om verslaafd te raken aan alcohol groter dan voor ouderen. "Het lichaam van 13- en 14-jarigen is slecht op alcoholconsumptie voorbereid, de verslaving ontwikkelt zich sneller en therapie wordt moeilijker", aldus DHS-voorzitter Ralf Hüllinghaus.

De Duitse drankindustrie is het niet eens met de invoering van de extra belasting. Wilfried Mocken, voorzitter van de Deutsche Spirituosen-Industrie BSI, verwacht niet dat de alcoholconsumptie zal dalen. De extra belasting geldt niet voor mixdrankjes gebaseerd op bier en wijn. Producenten van dergelijke mixen staan al in de startblokken om het gat in de markt te vullen.

Tijdens het debat in de Bondsdag over deze problematiek was ook niet iedereen ervan overtuigd dat een verhoging van de prijs ertoe zal leiden dat minderjarigen geen alcohol meer drinken. Volgens CDU-afgevaardigden moet ervoor gezorgd worden dat aan minderjarigen in het geheel geen alcohol meer verkocht mag worden.

Frankfurter Rundschau
Alkohol = Alkohol ?!

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger