Duitslandweb logo Duitslandweb

SPD en FDP noemen voorwaarden voor coalitie met CDU/CSU

Kort nieuws - 11 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Martin Schulz en Christian Lindner, de lijsttrekkers van de SPD en de FDP, hebben elk hun voorwaarden genoemd voor een mogelijke regeringscoalitie met de CDU/CSU.

Schulz heeft in een toespraak die dit weekend via internet werd verspreid voor het eerst voorwaarden voor een mogelijke nieuwe coalitie met de CDU/CSU genoemd. Hij wil gelijke lonen voor mannen en vrouwen, gratis onderwijs, zekere pensioenen en de "inzet voor een vreedzaam en democratisch Europa". Deze voorwaarden noemde Schulz "niet onderhandelbaar". Hij herhaalde dat hij bondskanselier wil worden. De SPD staat in de peilingen op 22-24 procent, de CDU/CSU op 37-38 procent. De afgelopen vier jaar hebben CDU/CSU en SPD samen geregeerd, zo'n coalitie is getalsmatig na de verkiezingen ook mogelijk.

Lindner zei in een interview met Focus dat "hem de fantasie ontbreekt" voor een coalitie met de CDU/CSU en de Groenen. Zo'n coalitie is getalsmatig mogelijk, maar de FDP en de Groenen liggen bijvoorbeeld op het gebied van energiebeleid en immigratie ver uit elkaar, zei hij. Mochten de FDP en de CDU/CSU samen genoeg zetels in de Bondsdag halen om te kunnen regeren, stelt Lindner als voorwaarden belastingverlagingen en een verandering van het energiebeleid, waarin hij meer marktwerking en minder subsidies wil. Ook wil de FDP meer investeringen in onderwijs en een beter controle op immigratie in Duitsland. De FDP staat op rond de 8-10 procent van de stemmen in de peilingen. Lees meer bij Handelsblatt.de en bij Focus Online

Lees meer op Duitslandweb over mogelijke coalities

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Terugblik op Duitsland in 2017

Terugblik op Duitsland in 2017

De verkiezingen domineerden in 2017 het Duitse nieuws. Verrassend was de Ehe für alle, woede was er over Turkije.


Lees meer

Maria en de AfD

Maria en de AfD

Het succes van de AfD reduceren tot neonazi’s in Oost-Duitsland schiet veel te kort, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Grote AfD-fractie nu al in problemen

Grote AfD-fractie nu al in problemen

De AfD is voor het eerst in de Bondsdag gekozen, met 12,6 procent. Wat staat de Duitse politiek te wachten?


Lees meer

Bondsdagverkiezingen 2017

Bondsdagverkiezingen 2017

Duitsland heeft gestemd. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben verloren, de AfD is de derde partij in de Bondsdag


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger