Compromis bereikt in metaalindustrie
Nieuwsflash

Achtergrond - 12 februari 2004

(12 februari 2004) Na 16 uur onderhandelen hebben de vakbonden en de werkgeversorganisaties in Baden-Württemberg een CAO voor de metaal- en elektro-industrie bereikt. Daarmee is het gevaar van de grote stakingen, waarmee de werknemers dreigden, voorlopig afgewend. Baden-Württemberg geldt als pilot-gebied voor de metaalbranche. De bedoeling is dat het onderhandelingsresultaat door de andere deelstaten zal worden overgenomen.

De bereikte CAO is voor 26 maanden afgesloten en voorziet in een loonsverhoging van 2,2 procent voor de werknemers in de metaalindustrie vanaf 1 maart van dit jaar, en met nog eens 2,7 procent vanaf 1 maart 2005. Ook zijn er clausules opgenomen die bedrijven de mogelijkheid bieden langere werktijden zonder loonsverhoging in te voeren. Maar dat moet dan wel door de vakbond en de werkgeversorganisatie goedgekeurd worden. Over drie jaar wordt deze CAO opnieuw bekeken.

Zowel de vakbond IG Metall als de werkgeversorganisatie Gesamtmetall zijn tevreden met het resultaat, dat meer flexibiliteit biedt voor de CAO's die in andere Duitse deelstaten moeten worden gesloten en bedrijven meer autonomie geeft. Op deze manier moeten arbeidsplaatsen veilig gesteld worden. Voorzitter van IG Metall Jürgen Peters sprak van een "acceptabel compromis" en Martin Kannegiesser van Gesamtmetall noemde het een "kwalitatieve stap naar voren". De vakbond had in eerste instantie vier procent loonsverhoging geëist en een verlenging van de werktijd naar veertig uur per week geweigerd. Maar Peters ziet toch een overwinning voor de werknemers. "Dankzij de stakingen in de metaalindustrie heeft de vakbond de plannen van de werkgevers om een algeheel geldende veertigurige werkweek in te voeren doorkruist," zei hij. Ook boden de werkgevers in eerste instantie slechts een loonsverhoging van 1,2 procent.

Süddeutsche Zeitung
Einigung im Metall-Tarifstreit

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Metaller im Südwesten einigen sich

Financial Times Deutschland
Metall-Arbeitgeber scheitern mit Arbeitszeitverlängerung

Der Spiegel
Metaller einigen sich - Streik abgewendet

Zie ook Actueel Uitgelicht
Nieuwe stakingen in de metaalindustrie

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger