Nieuwe stakingen in de metaalindustrie
Nieuwsflash

Achtergrond - 29 januari 2004

(29 januari 2004) Vannacht hebben duizenden werknemers in de metaalindustrie op verschillende plaatsen in Duitsland een uur lang hun werk neergelegd. Dinsdag zijn gesprekken tussen werkgevers en werknemers in Baden-Württemberg, de deelstaat die als pilot voor de branche geldt, vastgelopen. Na een periode van rust willen de vakbonden van de metaal- en elektro-industrie nu weer actie voeren. In de zomer van 2003 zijn stakingen voor de invoering van een 35-urige werkweek op niets uitgelopen.

De vakbond IG Metall eist voor de komende twaalf maanden 4 procent meer loon voor de 3,5 miljoen werknemers in de metaalindustrie en weigert een verlenging van de werkweek naar 40 uur. Dat zou volgens vice-voorzitter Berthold Huber van IG Metall namelijk leiden tot het verlies van 400 duizend arbeidsplaatsen in de branche.

Er is geen algemeen voorstel, geldig voor heel Duitsland, van de werkgevers. In Noord-Duitsland, Baden-Württemberg en Beieren werd een stapsgewijze loonsverhoging naar 2,4 procent over een periode van 27 maanden aangeboden, gekoppeld aan een 35 tot 40 urige werkweek. Of een langere werkweek gepaard gaat met een loonsverhoging zou dan op bedrijfsniveau geregeld moeten worden. Ook dat aanbod weigert Huber aan te nemen. "Onze bedrijfsraden willen dat niet alleen beslissen, omdat ze dan enorm onder druk komen te staan." De werkgevers zouden volgens Huber kunnen dreigen hun productie naar Oost-Europa te verleggen, waardoor de werknemers een verlenging van de werkweek naar 40 uur zonder looncompensatie wel zouden moeten accepteren om hun baan niet te verliezen.

"Als de werkgevers denken dat wij niet tot daden in staat zijn, dan kan ze dat zeer duur komen te staan", zei de chef van de IG Metall-afdeling in Stuttgart Jürgen Stamm. "De komende dagen moeten de werkgevers met nog meer gerichte acties rekening houden".

Süddeutsche Zeitung
Erste Warnstreiks nach bei Daimler und Osram

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Warnstreiks in der Metallindustrie

Financial Times Deutschland
Warnstreik legt Produktion bei DaimlerChrysler lahm

Die Welt
Tarifkonflikt: Erste Warnstreiks der IG Metall

Spiegel
Warnstreiks bei DaimlerChrysler und Osram

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger