Duitslandweb logo Duitslandweb

Petry wil geen deel uitmaken van AfD-Bondsdagfractie

Kort nieuws - 25 september 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

AfD-voorziter Frauke Petry wil geen deel uitmaken van de AfD-fractie in de Bondsdag. Dat zei ze vanmorgen op de AfD-persconferentie.

Na deze mededeling stond Petry op en verliet het podium. Mede-partijvoorzitter Meuthen sprak van een bom die Petry liet ontploffen en dat de rest van de partijtop daar niets van wist. Vanmorgen vroeg uitte ze al kritiek op de uitspraken van lijsttrekker Gauland van gisteravond, die zei dat de AfD jacht zou maken op de nieuwe regering. De AfD moet zich op de inhoud concentreren, aldus Petry. Afgelopen week distantieerde ze zich ook al van uitspraken van Gauland en mede-lijsttrekker Alice Weidel. 

Petry heeft in haar kiesdistrict in Saksen gewonnen en heeft zo recht op een direct mandaat in de Bondsdag. Tot dit voorjaar was ze het gezicht van de AfD, maar op het partijcongres in april werden Gauland en Weidel tot lijsttrekkers gekozen. Petry verdween enige tijd naar de achtergrond, ook omdat ze in mei is bevallen van haar vijfde kind.

Petry zou deze stap al langer hebben gepland, meldt een team van onderzoeksjournalisten van de Süddeutsche Zeitung, WDR en NDR op basis van interne AfD-chatberichten. Net als in 2015, toen ze brak met AfD-oprichter Lucke, zou Petry de partij nu opnieuw willen splijten. Het wordt het 'Plan Lucke 2.0' genoemd. Petry heeft altijd gezegd dat ze een burgerlijk-conservatief beleid wil voeren, gericht op samenwerking met andere partijen. Gaulands vleugel wil dat de AfD oppositiepartij blijft. Petry zou al eerder gesprekken hebben gevoerd met andere AfD-kandidaten voor de Bondsdag over de vraag of ze met haar meegaan. Een deel van de AfD, de Alternative Mitte genoemd, steunt Petry's 'Realo'-koers. Deze vleugel staat net als zij een duidelijk conservatieve maar ook zakelijk gevoerde politiek voor en wil een tegenwicht bieden aan de rechts-nationale vleugel van Gauland. Lees meer bij Spiegel Online en bij tagesschau.de

Reacties

R. Riesenwald - 25 september 2017 18:52

Ik begrijp uit de tekst dat Petry de partij AFD waarop zij is gekozen kan verlaten zonder consequenties voor haar persoonlijke zetel in de Bundestag?
Dus eenmaal gekozen als persoon kun je gewoon breken met de partij en een nieuwe fractie beginnen. Zo gaat dat in NL ook.
Benieuwd hoeveel AFD-ers haar gaan volgen.
Dank voor de info.

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Verkiezingen 2017':

Terugblik op Duitsland in 2017

Terugblik op Duitsland in 2017

De verkiezingen domineerden in 2017 het Duitse nieuws. Verrassend was de Ehe für alle, woede was er over Turkije.


Lees meer

Maria en de AfD

Maria en de AfD

Het succes van de AfD reduceren tot neonazi’s in Oost-Duitsland schiet veel te kort, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski.


Lees meer

Grote AfD-fractie nu al in problemen

Grote AfD-fractie nu al in problemen

De AfD is voor het eerst in de Bondsdag gekozen, met 12,6 procent. Wat staat de Duitse politiek te wachten?


Lees meer

Bondsdagverkiezingen 2017

Bondsdagverkiezingen 2017

Duitsland heeft gestemd. Regeringspartijen CDU/CSU en SPD hebben verloren, de AfD is de derde partij in de Bondsdag


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger