Struck wil 26 miljard euro op het leger bezuinigen
Nieuwsflash

Achtergrond - 13 januari 2004

(13 januari 2004) Vandaag maakt minister van Defensie Peter Struck in Berlijn zijn bezuinigingsplannen voor het Duitse leger bekend. Struck wil zoals het er nu naar uitziet de komende jaren 26 miljard euro besparen. Het leger zal kleiner worden (tot in totaal 250 duizend soldaten en 75 duizend civiele medewerkers) en de plannen zullen ten koste gaan van de aanschaf van dure moderne wapens, zoals de Eurofighter.

De voorzitter van het Bundeswehrverband, de belangenorganisatie van het leger, Bernhard Gertz, juicht de plannen van de minister toe. "Strucks plannen gaan realistisch uit van de ontwikkeling van de defensiestaat in de nabije toekomst. Daarmee is de kans groter dat we niet op korte termijn weer alles overboord moeten gooien." Hiermee levert Gertz kritiek op Strucks voorganger Rudolf Scharping, die bij zijn planning uitging van "finacieringswensen" die niet te realiseren waren. In tijden waarin er overal bezuinigd moet worden, moet ook het leger zich op het wezenlijke concentreren, vindt Gertz. CDU en FDP zijn het hier niet mee eens en vinden dat het Duitse leger slecht uitgerust is. Ook de wapenindustrie heeft kritiek op de plannen en is bang dat het ten koste zal gaan van banen en know-how in deze branche.

Overigens wordt er op de normale wapenuitrusting van het leger niet bezuinigd. Er worden echter geen wapensystemen meer aangeschaft, die sowieso niet te betalen waren, aldus Gertz.

In verschillende gemeenten wordt met angst en beven naar de bezuinigingsplannen gekeken. De kans bestaat dat er 100 van de 531 legerstandplaasten worden gesloten, hetgeen voor sommige gemeenten een economische catastrofe zou betekenen.

Ondertussen gaat de discussie over de afschaffing van de dienstplicht door. De plannen van Struck zouden een voorbereiding op het invoeren van een beroepsleger zijn. Dit onderwerp ligt in Duitsland echter erg gevoelig. 

Die Welt
Struck legt seine Streichliste für die Bundeswehr vor

Süddeutsche Zeitung
Strucks Streichliste könnte Bund teuer zu stehen kommen

Der Spiegel
Sparen, kürzen, schließen

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Sozialverbände bereiten sich auf Ende des Zivildienstes vor

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger