Berlijn steunt economie met 25 miljard euro

Achtergrond - 30 oktober 2008

(30 oktober 2008) De Bondsregering trekt 25 miljard euro uit om de economie een extra stimulans te geven, zo maakte SPD-fractievoorzitter Peter Struck bekend. Daarnaast heeft de werkloosheid in Duitsland het laagste niveau bereikt in zestien jaar.

De Bondsregering trekt 25 miljard uit om de economie een duw in de goede richting te geven. Afb: DPA/Picture AllianceDe Bondsregering hoopt met een directe kapitaalinjectie van maximaal 25 miljard euro de conjunctuur een zet in de goede richting te geven. Volgens Struck gaat het geld naar infrastructurele projecten, sanering van gebouwen en maatregelen om bestaande banen te behouden.

Twee weken geleden opperden de sociaal-democraten samen met de vakbonden al een reddingspakket voor de reële economie nadat de regering vijfhonderd miljard vrijmaakte voor de Duitse financiële sector.

Onderzoekers van Duitse economische denktanks vrezen dat juist Duitsland extra gevoelig is voor een recessie. De Bondsrepubliek is een van de grootste exporteurs ter wereld en daarom erg kwetsbaar bij mondiale economische schommelingen.

Zo krijgt ook de auto-industrie de helpende hand toegestoken. Zuinige, milieuvriendelijke auto’s worden na volgend jaar aanschaf twee jaar vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting om zo de verkoop te stimuleren.

De deelstaten moeten dit plan nog goedkeuren, omdat in principe zij de motorrijtuigenbelasting innen. Naar schatting gaat het hier om een bedrag van in totaal twee miljard euro over het jaar 2009. De federale regering zoekt nog naar mogelijkheden om de deelstaten schadevrij te stellen.

Minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD) weet nog niet hoeveel de Bondsregering precies zal besteden aan de conjunctuur en welke maatregelen concreet worden genomen. Komende week praat de regeringscoalitie van CDU en SPD verder om de plannen in te vullen.

De belangenorganisatie van de Duitse industrie DIHK, denkt dat Duitsland ook zonder de omvangrijke staatshulp verschoond blijft van een recessie. “Het land staat er dermate goed voor dat we ons geen overdreven zorgen hoeven te maken”, stelt voorzitter Ludwig Georg Braun. “We zullen volgend jaar niet in een recessie geraken, maar de economische groei zal afnemen tot zo’n 0,5 procent. Ook neemt de werkgelegenheid niet verder toe”, denkt de voorzitter.

Werkloosheid gedaald

Ondanks de recessie-angst is het aantal werklozen in oktober voor het eerst sinds zestien jaar gezakt tot onder de drie miljoen. Dit blijkt uit de jongste cijfers van het Bundesagentur für Arbeit, de overkoepelende organisatie van arbeidsbureaus.

Volgens de organisatie was deze maand nog weinig te merken van een economische recessie. Vooral grote ondernemingen zitten nog steeds krap in het personeel. Analisten reageren verrast op de cijfers, maar rekenen toch op slechtere tijden.

De kredietcrisis en recessie werken met vertraging door op de arbeidsmarkt. De gevolgen ervan zijn pas later merkbaar. “De gouden jaren zijn voorlopig voorbij”, zo stelt een analist van Commerzbank. “Tegen het eind van het jaar gaat de werkloosheid hoogstwaarschijnlijk weer omhoog.”

                                                                             faz.net / Spiegel Online / welt.de

Afbeelding:

DPA/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger