SPD wil ook reddingspakket voor economie
Nieuws

Achtergrond - 17 oktober 2008

(17 oktober 2008) De Bondsdag en de Bondsraad hebben het bijna 500 miljard euro kostende reddingspakket voor de Duitse bankensector vandaag goedgekeurd. Maar deze maatregel gaat de SPD en de vakbonden niet ver genoeg. Zij willen miljarden euro's extra om de Duitse economie te vrijwaren van dreigende recessie.

De SPD wil met extra investeringen een dreigende recessie voorkomen. Door de kredietcrisis zag de Duitse autofabrikant Opel zich genoodzaakt de productie in Eisenach voor enkele weken stil te leggen. Afb: DPA/Picture AllianceVolgens een onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) staat Duitsland op de rand van een recessie door de kredietcrisis en een afzwakkende wereldeconomie. Eerder stelde de Duitse minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD) dat de economische groei in 2009 iets boven de nul procent zal liggen in plaats van de voorziene 1,9 procent. Vorig jaar kwam de groei nog uit op 2,5 procent.

Onderzoekers van Duitse economische denktanks menen dat juist Duitsland extra gevoelig is voor de kredietcrisis en een recessie. De Bondsrepubliek is de grootste exporteur van de wereld en is daarom erg afhankelijk van de wereldeconomie.

Het reddingspakket voor de Duitse financiële sector zal niet genoeg zijn om de dalende conjunctuur van de grootste economie van Europa te stuiten, zo vrezen de SPD en de vakbonden. “Als wij de reële economie niet stabiliseren, krijgen we ook de financiële sector niet onder controle”, waarschuwt econoom Michael Schlecht van de vakbond Ver.di.

Veertig miljoen

Volgens Schlecht is ruim 10 miljard euro nodig om de kwakkelende Duitse economie aan de praat te houden. Op de lange termijn moet dit stijgen naar een bedrag van rond de veertig miljard euro. Ver.di wil deze plannen onder andere bekostigen door verhoging van de vermogensbelasting.

Fractievoorzitter Peter Struck van de SPD en vice-partijvoorzitter Andrea Nahles. Afb: DPA/Picture AllianceOok SPD-fractievoorzitter Peter Struck toont zich een voorstander van een omvangrijk stimuleringsprogramma. “Als de economische prognoses kloppen, moet de federale regering serieus overwegen meer te investeren om de reële economie te stabiliseren”, aldus de sociaal-democraat. Struck voegt daaraan toe dat de Bondsregering toch al het streven heeft laten varen om een sluitende begroting tot 2011 te realiseren.

Volgens plaatsvervangend SPD-partijvoorzitter Andrea Nahles zijn de sociaal-democraten het in grote lijnen eens dat de reële economie verdere ondersteuning nodig heeft. Hoe dit overheidsingrijpen moet worden ingevuld, liet zij nog ongewis.

Een woordvoerder van de linkervleugel van de SPD noemt Genshagen 1 als voorbeeld om de conjunctuur een duw in de goede richting te geven. Met dit investeringsprogram stak de regerende coalitie van CDU en SPD kort na haar aantreden in 2005 ruim 25 miljard euro in de infrastructuur, sanering en onderwijs.

Korte metten met arrogante bankiers’

Het voorstel van de sociaal-democraten volgt op de voorwaarden die de SPD aan het reddingspakket voor de Duitse banken verbond. Zo stelt Struck dat de Duitse financiële sector nog niet van de overheid af is. “Wij moeten korte metten maken met de arrogantie van de grote bankiers”, verklaarde hij. Volgens Struck moet de federale overheid meer mogelijkheden krijgen om de banken en verzekeraars te kunnen controleren.

De gehele Bondsdagfractie van de SPD pleit inmiddels voor een wetswijziging die een einde maakt aan de topinkomens van bestuurders en managers. Zo willen de sociaal-democraten het aantal bonussen sterk terugdringen. Ook moet het mogelijk worden dat financiële bestuurders in hun salaris worden gekort, wanneer zij slecht presteren.

Bestuursvoorzitter Josef Ackermann van Deutsche Bank gaf vanochtend aan af te zien van zijn eindejaarsbonus. Deze zou enige miljoenen euro bedragen. “In deze financieel zware tijden heeft mijn personeel dat geld harder nodig dan ik”, aldus Ackermann. Volgens de bankier zullen ook andere topbestuurders van de Duitse grootbank zijn voorbeeld volgen.

                                                             heute.de / Spiegel Online / tagesschau.de

Afbeeldingen:

DPA/Picture Alliance

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger