Berlijn trekt 470 miljard uit voor bankwezen
Nieuws

Achtergrond - 13 oktober 2008

(13 oktober 2008) Duitsland trekt zo’n 470 miljard euro uit om het eigen bankwezen te redden. Dit is volgens meerdere bronnen de uitkomst van een nachtelijk overleg van de Bondsregering. Vanmiddag om drie uur zal bondskanselier Merkel het besluit officieel bekend maken.

De Bondsregering trekt 470 miljard euro uit om de Duitse financiële sector te redden. Afb: donaldtownsend, www.flickr.comDe staat zal volgens het plan garant staan voor de bedragen die banken elkaar lenen om de kredietstroom op gang te houden. Daarbij krijgen de banken kapitaalinjecties om het eigen vermogen op peil te houden. Berlijn garandeert deze bedragen in ieder geval tot 31 december volgend jaar.

Het reddingsplan zal de Duitse staat tussen de 300 en 470 miljard euro kosten. De Bondsregering zal dit bedrag lenen, waardoor het niet op de begroting zal worden geschoven. Dit betekent wel dat de Duitse overheid zichzelf verder in de schulden steekt.

Gisteravond kondigde de fractievoorzitter van de CDU in de Bondsdag Volker Kauder de plannen al aan. Volgens Kauder zal de overheid niet alleen een bank in de problemen helpen, maar zich ook actief bemoeien met de bedrijfsvoering van de financiële instelling. “Een bank die bij ons aanklopt, kan rekenen op gedwongen bezuinigingen”, aldus de christen-democraat. “Ook de top van een bank zal hieraan niet ontkomen.”

Kauder denkt dat de nieuwe maatregelen afdoende moeten zijn om de kredietcrisis in eigen land te kunnen bezweren. “Met de instrumenten die wij tot onze beschikking hebben, is er een goede kans dat wij de markt kunnen kalmeren door nieuw vertrouwen te wekken.”

Beleggers reageerden aan het begin van de nieuwe handelsweek enthousiast op het nieuws uit Berlijn. Bij opening steeg de Duitse DAX meteen zo’n zes procent. Vooral de zo geplaagde financiële fondsen waren weer in trek. “De paniek is in euforie omgeslagen”, zo stelt een Duitse beurshandelaar.

Europese aanpak

De Duitse aanpak komt overeen met de afspraken die zijn gemaakt tijdens de EU-top dit weekend in Parijs. Hoeveel ieder afzonderlijk Europees land uittrekt voor de eigen banken, hangt van de eigen situatie af. Hoeveel de EU-landen gezamenlijk zullen uitgeven om de crisis te bestrijden, kan dus nog niet worden voorspeld.

Duitsland volgt daarmee het voorbeeld van Groot-Brittannië, waar vorige week een omvangrijk reddingsplan werd aangekondigd. Vanochtend werd bekend dat Londen  maximaal 37 miljard pond steekt in noodlijdende Britse grootbanken. Premier Balkenende kondigde aan dat Nederland voor 200 miljard garant staat voor de financiële sector.

Geen sluitende begroting in 2011

Volgens minister van Financiën Peer Steinbrück (SPD) gaat het reddingsplan voor het bankwezen wel ten koste van het huishoudboekje. De sociaal-democraat hoopte tegen 2011 een sluitende begroting te realiseren, zonder nieuwe schulden. Momenteel hebben de federale overheid, de deelstaten en de gemeenten een gezamenlijke schuld van rond de 1500 miljard euro.

Bij de plannen van Steinbrück is geen rekening gehouden met dit omvangrijke reddingspakket voor de Duitse financiële wereld. Daarbij ging hij uit van een voorziene economische groei van zo’n 1,2 procent voor 2009.

Minister van Economische Zaken Michael Gloss (CDU) komt 16 oktober met een nieuwe prognose voor volgend jaar. Deze zal naar verwachting naar onderen worden gecorrigeerd tot rond de nul procent.                                                                                                       

                                                                       faz.net / Spiegel Online / welt.de

Afbeelding:

donaldtownsend, www.flickr.com

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger