Onderzoek na mishandelingen in Duitse leger
Nieuws

Achtergrond - 25 november 2004

(25 november 2004) De Duitse minister van Defensie Peter Struck (SPD) wil onderzoeken in hoeverre mishandelingen in het Duitse leger samenhangen met de structuur van de Bundeswehr. Dit onderzoek volgt op de commotie die is ontstaan nadat bekend werd dat er in de kazerne in Coesfeld (Noordrijn-Westfalen) afgelopen zomer zeker tachtig soldaten door hun leidinggevenden zijn mishandeld.

De mishandelingen vonden plaats tijdens een oefening waarin een gijzelingssituatie werd nagespeeld. Soldaten in Coesfeld werden door hun leidinggevenden naar een kelder gebracht, vastgebonden en één voor één verhoord. Daarbij werden stroomstoten toegediend, werd water over de soldaten gegoten en kregen ze een zak over het hoofd getrokken. Van tevoren hadden de soldaten een codewoord gekregen, waarmee ze aan de mishandelingen een einde konden maken. Op één soldaat na sprak echter niemand het codewoord uit, omdat, zoals één van de mishandelde soldaten verklaarde, men bang was anders voor lafaard of zwakkeling te worden uitgemaakt.

Het feit dat niemand van de mishandelde soldaten een klacht heeft ingediend, baart Struck zorgen. Het is in het Duitse leger in de basisopleiding verboden gijzelingssituaties of gevangenneming na te bootsen en te oefenen. Dat gebeurt alleen als voorbereiding op acties van het leger in andere landen. “Mensen die ondergeschikten mishandelen hebben in het Duitse leger niets te zoeken en moeten hun uniform uittrekken”, aldus Struck.

De minister wil nu onderzoeken of de nieuwe structuur van de Bundeswehr, die meer gericht is op het inzetten van het leger in crisissituaties in andere landen, consequenties moet hebben voor de manier waarop leiding wordt gegeven. Sommige leidinggevenden die hun ondergeschikten mishandelden in Coesfeld, hebben eerder soldaten opgeleid die werden ingezet in het buitenland. Ook zouden ervaringen van soldaten in het buitenland die niet goed verwerkt zijn, invloed hebben op de sfeer in het leger.

Het openbaar ministerie in Duitsland onderzoekt of en hoe de beschuldigden bestraft moeten worden. Ook het Duitse leger wil disciplinaire maatregelen nemen. Eén van de beschuldigden, een 26-jarige soldaat, heeft de mishandelingen toegegeven en zegt er zeer veel spijt van te hebben.

Süddeutsche Zeitung
Struck droht Ausbildern mit Entlassung

Die Welt
"Kartell des Schweigens"

Der Spiegel
Soldaten beschreiben Misshandlungen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger