Doorbraak in Berlijn
Nieuwsflash

Achtergrond - 15 december 2003

15 december 2003) Afgelopen nacht hebben regering en oppositie een belangrijk compromis bereikt over de hervormingsplannen. Als gevolg van het compromis kunnen de belangrijkste hervormingen al per 1 januari 2004 ingevoerd worden. Kanselier Schröder en oppositieleider Merkel zijn tevreden.

Gerhard Schroeder en Angela Merkel Het compromis werd bereikt dankzij de zogenaamde Vermittlungsauschuß, een orgaan dat in werking treedt wanneer een wetsvoorstel in de Bondsraad, een soort Eerste Kamer waarin de afgevaardigden van de verschillende deelstaten zitten, wordt weggestemd. In tegenstelling tot de Bondsdag, hebben de oppositiepartijen samen een meerderheid in de Bondsraad. De hervormingsplannen van de regering Schröder werden in de Bondsraad tegengehouden. De Vermittlungsauschuß moest een wetsvoorstel formuleren waarin zowel regering als oppositie zich kunnen vinden. Zij werd samengesteld uit 32 leden zowel uit regering als oppositie, afkomstig uit zowel Bondsdag als Bondsraad.

Na een slotzitting van 10 uur kwamen de dames en heren van de Vermittlungsauschuß er maandagochtend vroeg uiteindelijk uit, na persoonlijke inmenging van Gerhard Schröder en Angela Merkel. De belangrijkste resultaten op een rijtje:

  • Er komt een belastingverlaging van 7,8 miljard euro in plaats van 15,6 miljard. Deze wordt voor een kwart gefinancierd uit nieuwe schulden. Dit is veel minder dan de regering van plan was.
  • Zowel de belastingtarieven van de laagste inkomens als de hoogste inkomens dalen respectievelijk tot 16 en 45 procent
  • Er komen hardere regels voor langdurig werkelozen, zij moeten in de toekomst "jeden legalen Job" aannemen - de Bundesagentur für Arbeit moet hiervoor gaan zorgen.

De belangrijkste concessie van de kant van de regering is de belastingverlaging van 'maar ' 7,8 miljard euro - de helft van wat was gepland. Voor beide partijen was het van belang dat er nog voor de jaarwisseling resultaten geboekt zouden worden. Lukte dit niet, dan konden de hervormingen pas in 2005 ingevoerd worden en zou het hele proces een jaar vertraging oplopen. Daarnaast was het voor het imago van beide partijen van belang nog dit jaar met resultaten te komen. Immers, als CDU/CSU dwars zou blijven liggen, kon de partij het verwijt krijgen de hervormingen te dwarsbomen; en als de regeringspartijen SDP en de Grünen op hun beurt niet met concessies kwamen, konden deze het verwijt krijgen de oppositie niet serieus te nemen.

Zowel regering als oppositie reageerden opgelucht over de behaalde resultaten. Het is "ein Ergebnis, das absolut in Ordnung geht, das sich vertreten lässt", aldus bondskanselier Schröder (SPD) die erop wees dat de belastingverlaging voor een conjuncturele impuls zal zorgen. Minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer liet weten dat het voor de Grünen een "vertretbarer Kompromiss" is. De oppositie kwalificeerde het resultaat zelfs als politieke winst: "Es ist uns gelungen, wichtige Weichen für Deutschland zu stellen", meende oppositieleider Angela Merkel (CDU). Haar collega van de CSU, Edmund Stoiber, sprak van een "guter Tag für die Politik in Deutschland"

De plannen worden komende week behandeld in de verschillende partijen en fracties. Aanstaande vrijdag zullen waarschijnlijk zowel de Bondsdag als de Bondsraad hun goedkeuring verlenen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Steuern sinken 2004 deutlich weniger als geplant

Süddeutsche Zeitung
Weißer Rauch in Berlin

Die Welt
Einigung auf eine abgespeckte Steuerreform

Der Spiegel
Steuerreform-Light kommt

Lees voor meer informatie 'Duitse herfst in teken van hervormingen'

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger