Doorbraak in Gesundheitsreform
Regering en oppositie worden het eens

Achtergrond - 21 juli 2003

(21 juli 2003) De regering en de oppositie hebben overeenstemming bereikt over de hervormingen in de gezondheidszorg. Met deze "doorbraak" staat niets de grootste sociale hervorming na de eenwording meer in de weg.

Na een marathonvergadering van maarliefst dertien uur kwamen de vertegenwoordigers van regering en oppositie met het heuglijke nieuws naar buiten.Ulla Schmidt, minister van Gezondheidszorg en Sociale Zaken (SPD) onderhandelde namens de regering en CDU/CSU-woordvoerder voor gezondheidszorg Horst Seehofer namens de oppositie. Er is een pakket hervormingen samengesteld, dat zowel op de steun van de regering als op die van de oppositie kan rekenen. De voorstellen dienen nog wel aan de verschillende fracties voorgelegd te worden voor goedkeuring. Dat staat voor vandaag gepland. Schmidt en Seehofer gaan er niet van uit dat dat problemen op gaat leveren. "Ich würde nicht ja sagen, wenn ich nicht glaube, daß das Paket verabschiedet werden kann", aldus Schmidt.

Vanochtend kwam er een eind aan twee weken van non-stop onderhandelingen. Details over het overeengekomen pakket zijn nog niet gegeven. De laatste losse eindjes moeten op dinsdag aan elkaar worden geknoopt. De minister van Gezondheidszorg verklaarde vanochtend: "Wir haben einen Durchbruch erzielt". Ook Seehofer was tevreden. Er bestaat "inhaltliche Übereinstimmung" over de te volgen koers.

Het ziekenfonds gaat anderhalf procent minder bijdragen aan de ziektenkosten, waardoor de eigen bijdrage van de burgers omhoog gaat. Bij ieder bezoek aan de huisarts moet de burger tien euro betalen en ook dient de burger tien procent van de kosten van een ziekenhuisbehandeling zelf te bekostigen. Medicamenten zonder recept moeten voortaan helemaal uit eigen zak worden betaald. Hiermee hoopt de staat het geldverslindende gezondheidszorgsysteem weer in het gareel te krijgen.

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Schmidt und Seehofer erzielen "Durchbruch"

Der Spiegel
Patienten sollen Zahnersatz selbst übernehmen

Süddeutsche Zeitung
Euro um Euro, Zahn um Zahn

Die Welt
Durchbruch bei der Gesundheitsreform

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger