Coalitie bereikt compromis zorg en minimumloon
Nieuws

Achtergrond - 19 juni 2007

(19 juni 2007) Coalitiepartners CDU/CSU en SPD hebben vannacht na een marathonsessie overeenstemming bereikt over de hervorming van de zorgverzekering. Op het thema minimumloon kwam de coalitie tot een bescheiden akkoord.

Na lang beraad presenteerden de coalitiepartijen vannacht om drie uur het compromis over het minimumloon en de hervorming van de zorgverzekeringen. Belangrijkste resultaten: de verhoging van de AWBZ-premies met 0,25 procent vanaf juli 2008 en de uitbreiding van het Arbeitnehmer-Entsendegesetz, de detacheringswet die onder meer het minimumloon regelt voor werknemers die door hun buitenlandse werkgevers voor tijdelijke projecten in Duitsland worden ingezet. Voorheen gold de Duitse detacheringswet alleen voor bouwvakkers, schilders en dakdekkers, nu zal de wet met een negental andere branches worden uitgebreid. Overeenstemming over een algemeen wettelijk minimumloon, hoog op het verlanglijstje van de SPD, werd echter niet bereikt.

Tegenover de stijging van de AWBZ-premies met 0,25 procent staat een daling van de bijdrage aan de werkloosheidsverzekering met 0,3 procent. Op die manier blijft het werkgeversaandeel in de sociale verzekeringen op hetzelfde niveau. Met de verhoging van de AWBZ-premies moet in de toekomst betere hulp aan patiënten met de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie kunnen worden geboden.

De regeringspartijen toonden zich over het algemeen tevreden met de bereikte akkoorden. “Voor miljoenen mensen betekent dit een grote stap voorwaarts”, zei SPD-leider Kurt Beck over de verhoging van de zorgpremies, terwijl CDU-fractievoorzitter Volker Kauder sprak van een “goede dag voor alle gezinnen, die thuis verplegen”. Kauder vervangt CDU-leider en bondskanselier Angela Merkel, die Duitsland deze week vertegenwoordigt op de EU-top in Brussel.

Dat de SPD bot ving bij de invoering van een algemeen wettelijk minumumloon bestempelde Kurt Beck als een “kapitale fout” van CDU en CSU. “Maar de politieke discussie zal doorgaan.” Desondanks is de kans groot dat de sociaaldemocraten ook in de toekomst nul op het rekest zullen krijgen. “Een algemeen wettelijk minimumloon zal er niet komen”, reageerde Volker Kauder, en CSU-leider Edmund Stoiber betitelde het compromis als het “maximaal haalbare”. CDU en CSU vrezen dat een wettelijk minimumloon een daling van het aantal arbeidsplaatsen tot gevolg zal hebben. Duitsland kent in tegenstelling tot de meeste andere EU-landen, waaronder Nederland, geen wettelijk minimumloon, maar laat dit over aan onderhandelingen tussen werkgevers- en werknemersorganisaties.

Over het monopolie van Deutsche Post op het postverkeer in Duitsland, dat aan het eind van dit jaar afloopt, kwam de coalitie niet tot een vergelijk. De CDU wil het monopolie in het kader van de liberalisering van het postverkeer niet verlengen, terwijl de SPD dat juist bepleit uit angst voor een verslechtering van de concurrentiepositie van Deutsche Post.

Süddeutsche Zeitung
Kompromisse bei Pflege und Mindestlohn

FAZ.NET
„Nicht das Ziel, aber eine Etappe erreicht“

Spiegel Online
Koalition einigt sich auf Kompromiss bei Pflege und Mindestlohn

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger