Een Grote Coalitie als heelmeester?
Gezamenlijke hervorming gezondheidszorg door regering en oppositie

Achtergrond - 26 juni 2003

(26 juni 2003) Precies negen maanden na de Bondsdagverkiezingen van september 2002 is Duitsland getuige van de geboorte van een informele Grote Coalitie. Regering en oppositie hebben aangekondigd gezamenlijk te zullen gaan werken aan een voorstel voor de hervorming van de gezondheidszorg.

Deze tactische wissel komt voor de regering bovendien niet op een ongelegen moment. Nog maar een week geleden kwam het gebrek aan interne eenheid binnen de CDU/CSU, over de aanpak van de problemen binnen de gezondheidszorg, op een pijnlijke manier aan het licht. De man die de komende weken namens de CDU/CSU gaat onderhandelen met minister Schmidt, vice-fractievoorzitter Horst Seehofer, stak zijn kritiek op bepaalde onderdelen van de christen-democratische plannen niet onder stoelen of banken. Zo bestempelde hij het voornemen van zijn partij, om de aanschaf van een kunstgebit niet langer door het ziekenfonds te laten dekken, als onderdeel van een "privatiseringsorgie". Met deze uitspraak schaarde Seehofer zich uitgerekend op één lijn met de regering, die tegenstander is van een privatisering van de kosten voor aanschaf van een kunstgebit. Uiteraard haastte de CDU/CSU zich om deze kritiek uit te leggen als een teken dat de partij geen vazallentrouw van haar afgevaardigden verlangt, maar dat kon niet verhinderen dat de indruk is ontstaan van de CDU/CSU als een partij die in haar onderhandelingen met de regering wordt vertegenwoordigd door iemand die in tenminste één opzicht de visie van de 'tegenstander' deelt.

De komende weken zal moeten blijken of regering en oppositie het eens kunnen worden over een gezamenlijk plan van aanpak voor een hervorming van de Duitse gezondheidszorg. Mocht het verstandshuwelijk inderdaad haar vruchten afwerpen, dan zal dat uiteraard de roep naar een uitbreiding van de samenwerking versterken, bijvoorbeeld op het terrein van de belasting en de pensioengelden. De vraag is echter of de problemen in Duitsland inmiddels groot genoeg zijn om de strijdende partijen te overtuigen van de noodzaak tot samenwerking.

Mark Schenkel is student Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en schrijft regelmatig artikelen voor het Duitslandweb. Momenteel studeert hij aan deHumboldt Universitätin Berlijn.

Der Spiegel
SPD und Union wünschen sich Gesundheit

Frankfurter Rundschau
Rot-Grün und Union wollen gemeinsame Gesundheitsreform

Frankfurter Allgemeine Zeitung
Schröder und Merkel 'konstruktiv' miteinander

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger