Duitslandweb logo Duitslandweb

Oost-Duitse regeringsleiders: 'Jamaica mag Oost-Duitsland niet vergeten'

Kort nieuws - 1 november 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De minister-presidenten van de Oost-Duitse deelstaten hebben kanselier Merkel in een brief gevraagd bij de coalitieonderhandelingen rekening te houden met de Oost-Duitse belangen.

De Oost-Duitse deelstaten zijn structureel zwak. Daarom blijven ze aangewezen op financiële hulp van de Duitse overheid en van de Europese Unie, schrijft de Saksische minister-president Tillich (CDU) namens zijn collega's in een brief aan Merkel. Bij de onderhandelingen voor een nieuwe regering, de zogeheten Jamaica-coalitie van CDU/CSU, FDP en Groenen, ligt onder meer de afschaffing van de solidariteitstoeslag op tafel. Deze heffing betalen alle Duitsers voor de opbouw van Oost-Duitsland. De Oost-Duitse regeringsleiders zijn bang dat ze in een soort sandwichpositie raken tussen hoogontwikkelde regio's in West-Duitsland en de sterk door de EU gesubsidieerde gebieden in Oost-Europa. 

Verder waarschuwt Tillich voor een snelle sluiting van de kolencentrales in het Oosten, waar tienduizende Oost-Duitse arbeidsplaatsen van afhankelijk zijn. Bij de coalitieonderhandelingen zijn de Groenen voor een zo snel mogelijke sluiting van de kolencentrales.

Tillich is momenteel voorzitter van het overlegorgaan van de Oost-Duitse regeringsleiders. Hij treedt overigens binnenkort af vanwege het slechte resultaat van zijn partij bij de Bondsdagverkiezingen. Lees meer bij Zeit Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger