Duitslandweb logo Duitslandweb

Eindstation Jamaica

Columns - 17 november 2017 - Auteur: Carsten Brzeski

Was de verkiezingscampagne nog een toonbeeld van oer-Duitse saaiheid, dan zijn de coalitieonderhandelingen van de afgelopen vijf weken ontspoord tot reality-tv. Een soort van volksvermaak. Bijna elke dag zijn er plaatjes van een balkon waarop onderhandelende politici regelmatig (en natuurlijk heel toevallig) naar buiten komen. En berichten over moeilijke vooruitgang en geruzie. Zo wordt de spanning hoog gehouden, hoewel eigenlijk iedereen weet dat de coalitie van CDU, CSU, FDP en Groenen er moet en zal komen.

Eindstation Jamaica
© Michael Kappeler/dpa
Kanselier Merkel loopt met de onderhandelaars van de CSU naar de verkennende coalitiegesprekken

Het enige alternatief zijn nieuwe verkiezingen. Een weinig aantrekkelijk alternatief. Dit verklaart ook waarom vannacht werd besloten toch nog door te gaan met de onderhandelingen en de hele exercitie niet op te blazen.

Veel haast lijkt Duitsland niet te hebben met de vorming van een nieuwe regering. Nadat de Duitsers acht weken geleden naar de stembus gingen, was er eerst drie weken stilstand vanwege de deelstaatverkiezingen in Nedersaksen. De partijen zijn nu vijf weken bezig met zogenaamde ‘aftastende’ gesprekken. In lijn met de regeringloze Nederlandse en Belgische ervaringen, lijdt ook de Duitse economie niet onder de politieke stilstand. Iemand anders is de grote verliezer: Angela Merkel.

De moeilijke toenadering tussen de partijen komt door uiteenlopende standpunten op het gebied van milieu, met name de uitfasering van de kolencentrales, de gezinshereniging van immigranten, en Europa. De kemphanen zijn steeds de Beierse CSU, de FDP en de groenen.

Angela Merkel roert zich niet. Absolute terughoudendheid. Sommigen zien dat als de typische Merkel-strategie. Maar het wordt steeds meer een zwakte. Steeds meer is de vraag wat Angela Merkel nog te winnen heeft. Dezelfde vraag die zich al aftekende toen Merkel begin dit jaar aarzelend aankondigde voor een vierde termijn te gaan. En net als toen is er maar een conclusie: Merkel kan alleen nog maar verliezen.

Na vijf moeizame weken is het meer dan duidelijk dat een jamaicacoalitie niet meer dan een doekje voor het bloeden zal zijn. Een regering die op korte termijn door meer investeringen in digitalisering en onderwijs de economie een boost kan geven, maar die veel moeite zal hebben de komende vier jaar bij elkaar te blijven. Een regering die duidelijk niet de harten van de Duitse kiezers raakt. Als het tot vervroegde verkiezingen komt, in de komende maanden of binnen twee of drie jaar, zal Merkel het zichzelf niet meer aandoen partijleider te zijn. Een roemloos einde van het Merkel-tijdperk lijkt niet onrealistisch.

In het verleden heeft Merkel al vaker laten zien de ontsnappingskunstenaar van de politiek te zijn. Vaak onderschat, heeft ze bijna altijd weer een uitweg weten te vinden. Eurocrisis-aanvaringen met Poetin, Erdogan of Trump. Niet voor niets is Merkel volgens het magazine Forbes al zeven jaar op rij de machtigste vrouw op aarde. Alleen moet Angela dit keer haar allerbeste ontsnappingstruc laten zien. Anders is Jamaica haar eindstation.

Carsten Brzeski is Chief Economist bij ING in Frankfurt am Main en schrijft regelmatig in Nederlandse en internationale media. Deze column is met toestemming overgenomen uit de Belgische krant De Tijd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger