Carsten Brzeski

Carsten Brzeski © ING

Carsten Brzeski is Chief Economist bij ING in Frankfurt am Main en schrijft in Nederlandse en internationale media. Hij is regelmatig gastcolumnist bij Duitslandweb.

Effe chillen

Columns - 4 mei 2018 - Auteur: Carsten Brzeski Effe chillen
Thuis heb ik de voorbije maanden - het voelt aan als jaren - te maken met de onberekenbare stemmingswisselingen van een tienerzoon. Op mijn retorische vraag of urenlang het FIFA-game spelen een succesrecept is voor betere schoolprestaties, komt steevast het antwoord ‘Beetje chillen, het komt goed’. Het erge is dat mijn zoon geeneens ongelijk heeft. Zijn cijfers op school zijn helemaal niet slecht. Al zou het met iets minder chillen nog beter kunnen.
Lees meer

Hau drauf

Columns - 20 april 2018 - Auteur: Carsten Brzeski Hau drauf
Duitsers zijn geen goede diplomaten. Charme en flexibiliteit, zo meent mijn vrouw, zijn aan hen verloren gegaan. Meningsverschillen worden nooit opgelost met een compromis, maar met gebulder en vuist op tafel. Deze ‘hau drauf’-mentaliteit heeft soms succes, maar maakt weinig vrienden. Voor de toekomst van de eurozone belooft dit karaktertrekje weinig goeds.
Lees meer

Politiek dier

Columns - 23 februari 2018 - Auteur: Carsten Brzeski Politiek dier
In Duitsland nemen ze de dierenliefde wel heel serieus. Op iets meer dan 80 miljoen inwoners lopen zo’n 8,5 miljoen honden rond. Daarom verbaast het niet dat honden nu ook mee stemmen over de toekomst van de SPD in de regering.
Lees meer

Waarom gaat Duitsland niet ‘all the way'?

Columns - 9 februari 2018 - Auteur: Carsten Brzeski  Waarom gaat Duitsland niet ‘all the way'?
Wat hebben het loonakkoord in de Duitse industrie en het gloednieuwe regeerakkoord gemeen? Beide zijn eerste voorzichtige pogingen om Duitsland op te laten stomen in de 21ste eeuw. De grote visionaire doorbraak zijn ze echter niet.
Lees meer

Gebrek aan verjonging

Columns - 26 januari 2018 - Auteur: Carsten Brzeski Gebrek aan verjonging
Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD en een gevoel van urgentie om haast te maken met vernieuwing, verjonging en blik op de toekomst ontbreekt, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski. En de SPD staat daarin beslist niet alleen.
Lees meer

De zwarte weduwe

Columns - 15 december 2017 - Auteur: Carsten Brzeski De zwarte weduwe
Het valt op dat de namen voor de mogelijke Duitse coalities altijd verwijzen naar zonnige en verre landen. De jamaicaoptie of de keniacoalitie. Wijst dat op een verlangen naar ‘don’t worry be happy?’, op een vlucht uit de complexe Duitse realiteit? Waarom is het niet zo zonnig in Berlijn? En waarom gedragen mogelijke coalitiepartners zich alsof ze naar de slachtbank worden gevoerd (SPD) of juichen ze dat ze de dans ontsprongen zijn (FDP)? Dat heeft alles te maken met een ander tropisch fenomeen: de zwarte weduwe.
Lees meer

Eindstation Jamaica

Columns - 17 november 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Eindstation Jamaica
Was de verkiezingscampagne nog een toonbeeld van oer-Duitse saaiheid, dan zijn de coalitieonderhandelingen van de afgelopen vijf weken ontspoord tot reality-tv. Een soort van volksvermaak. Bijna elke dag zijn er plaatjes van een balkon waarop onderhandelende politici regelmatig (en natuurlijk heel toevallig) naar buiten komen. En berichten over moeilijke vooruitgang en geruzie. Zo wordt de spanning hoog gehouden, hoewel eigenlijk iedereen weet dat de coalitie van CDU, CSU, FDP en Groenen er moet en zal komen.
Lees meer

Is dit alles?

Columns - 3 november 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Is dit alles?
In het preglobaliseringstijdperk vroeg de groep Doe Maar al of ‘dit alles was’. Erna, in de jaren negentig en tot aan de financiële crisis, leek geld alles te zijn. In Duitsland leeft de Doe Maar-spirit meer dan dertig jaar later weer op.
Lees meer

Maria en de AfD

Columns - 10 oktober 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Maria en de AfD
Het succes van de AfD reduceren tot neonazi’s in Oost-Duitsland schiet veel te kort, schrijft ING-econoom Carsten Brzeski.
Lees meer

Van deze campagne komt geen film

Columns - 11 september 2017 - Auteur: Carsten Brzeski Van deze campagne komt geen film
Ik ben een bingewatcher van politieke tv-series. ‘Borgen’, ‘Scandal’, ‘Madam Secretary’, ‘House of Cards’. Ik heb ze allemaal gezien. Ook al stellen de politieke gebeurtenissen in de VS elke nog zo goede tv-serie in de schaduw, het liefst zou ik toch elk Duits campagneteam voor de verkiezingen een dvd-box met een pakket politieke films willen sturen.
Lees meer

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger