Bolwerk neonazi's opgerold

Achtergrond - 29 oktober 2003

(29 oktober 2003) De politie van Sleeswijk-Holstein heeft dinsdag in ongeveer vijftig woningen van rechts-extremisten invallen gedaan, waarbij wapens en propagandamateriaal in beslag zijn genomen. Het gaat hierbij om leden van de als gevaarlijk bekend staande organisatie Combat 18. Tien mensen werden gearresteerd.

arrestatie Combat 18-lid Bij de actie, die plaatsvond in voornamelijk Kiel, Flensburg en Pinneberg, waren driehonderd politieagenten betrokken. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Sleeswijk-Holstein, Klaus Buß, resulteerde de actie in de blootlegging van een florerende wapenhandel. Uiteindelijk zijn tien mensen in hechtenis genomen. "Das ist der harte Kern, der mit dem nötigen Umfeld eine Menge Schaden hätte anrichten können", aldus Matthias Henning, woordvoerder van het Landeskriminalamt van Sleeswijk-Holstein. De mannen worden ervan verdacht een politiek gemotiveerde criminele organisatie te vormen.

Combat 18 geldt als de militante tak van de groepering Blood and Honour. Combat staat voor strijd, en de cijfers 1 en 8 staan respectievelijk voor de eerste en achtste letter van het alfabet; de A en de H. Hiermee wordt Adfolf Hitler bedoeld. Blood and Honour is ontstaan in de jaren tachtig van de vorige eeuw in Groot Brittannië en is een verzamelbekken van rechts-extremistische skinheads. Zij propageren het 'blanke ras' en gebruiken daarbij Skinhead-muziek als belangrijkste ideologiseringinstrument. In Engeland wordt Combat 18 verantwoordelijk gehouden voor het verzenden van bombrieven en andere gewelddadige aanslagen.

De Duitse afdeling van Blood and Honour is sinds14 september 2000 verboden door Otto Schily, minister van Binnenlandse Zaken. In april van dit jaar voerde justitie al een grootschalige actie uit tegen de Duitse afdeling van Blood and Honour. Drieënveertig huiszoekingen werden verricht waarbij allerhande wapentuig in beslag werd genomen. Afgelopen september werd een geplande bomaanslag door neonazi's verhinderd. De politie arresteerde toen zes mensen en nam anderhalve kilo springstof in beslag.

Süddeutsche Zeitung
Neonazi-Gruppe gesprengt

Frankfurter Rundschau
Schlag gegen Neonazis

Heute.de
Polizei zerschlägt rechtsextreme Gruppe

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger