Opmerkelijk: Duitse horeca veel goedkoper
Nederlandse kroegbazen profiteren van prijsstijgingen

Achtergrond - 31 januari 2011

De Duitse horeca is een stuk goedkoper dan de Nederlandse. Duitsland heeft lagere loonkosten en kroegbazen betalen minder huur. Ook zijn ze veel minder geld kwijt aan bier. Dat meldt weekblad Elsevier.

Opmerkelijk: Duitse horeca veel goedkoper
© flickr.com/Russel C/cc

Aan een fust van vijftig liter bier van een A-merk is een Nederlandse horeca-ondernemer ruim honderd euro kwijt. De Duitse kroegeigenaar betaalt daarvoor zo’n zestig euro, onderzocht Elsevier. Ook profiteert hij van de lagere Duitse belasting op alcohol. Voor een liter bier moeten de Duitsers 9,5 cent betalen en de Nederlanders 33 cent. Op wijn wordt in Duitsland helemaal geen accijns geheven, in Nederland is die 70,5 cent per liter.

In de Nederlandse horeca stegen de prijzen tussen 2000 en 2010 met 38 procent, bij café’s zelfs met 47 procent. In Duitsland gingen de horecaprijzen de afgelopen tien jaar 18 procent omhoog.

Toch zijn de inkoopprijzen niet de belangrijkste oorzaken van dit grote verschil in prijsstijging. Dat zijn de lage vastgoedprijzen en de lage loonkosten in Duitsland, aldus inflatiedeskundige Edin Mujagic in Elsevier deze week. In Duitsland geldt bijvoorbeeld geen minimumloon.

De Duitse horecabedrijven hebben het de afgelopen tien jaar, ondanks de financiële voordelen, minder goed gedaan dan de Nederlandse. Dat komt omdat ze terughoudender zijn in het verhogen van de prijzen. De Nederlandse kroegbazen en restaurantbezitters hadden daar geen moeite mee en hebben juist van die prijsstijgingen geprofiteerd.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger