Opmerkelijk: Beieren verliest van Bavaria
Nederlands bier mag ook in Duitsland Bavaria heten

Achtergrond - 23 december 2010

Beierse bierbrouwers mogen de Nederlandse brouwerij Bavaria niet verbieden hun merknaam in Duitsland te gebruiken. Dat bepaalde het Europese Hof gisteren. Hiermee is een einde gekomen aan de jarenlange strijd tussen Zuid-Duitse biermakers en Bavaria.

Opmerkelijk: Beieren verliest van Bavaria
© Bayerischer Brauerbund e.V.

Dat een Nederlands bedrijf zijn bier Bavaria noemt, is een doorn in het oog van de Bayerischer Brauerbund, de vereniging van Beierse bierbrouwers. Bavaria is de Latijnse naam voor Beieren. De bond begon in 2001 een procedure tegen Bavaria, omdat de term ‘Bayerisches Bier’ door Europese wetgeving beschermd is.

Dit betekent dat brouwers buiten Beieren hun bier niet zo mogen noemen en zich ook niet mogen bedienen van vertalingen hiervan. Deze bescherming moet voorkomen dat andere landen misbruik maken van de goede reputatie van het Zuid-Duitse bier.

Toch stelde het Europese Hof van Justitie gisteren niet de Beierse bierbrouwers, maar het Nederlandse bedrijf in het gelijk, schrijft de Sueddeutsche Zeitung. Het Hof deed de uitspraak op verzoek van de Duitse rechter. Sinds 1995 is Bavaria een beschermde merknaam in Duitsland. De Bayerischer Brauerbund diende in 1993 al een aanvraag in tot bescherming van het begrip ‘Bayerisches Bier’, maar deze werd pas in 2001 goedgekeurd. Bavaria was met het beschermen van de naam dus eerder dan de Bayerischer Brauerbund en mag daarom de merknaam in Duitsland blijven gebruiken.

De uiteindelijke beslissing ligt nu bij de Duitse rechter. Het is onwaarschijnlijk dat die een andere uitspraak doet dan het Europese Hof, aldus de Tagesspiegel.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger