Duitslandweb logo Duitslandweb

Jaar na aanslag kerstmarkt: 'Meer steun en geld voor slachtoffers'

Kort nieuws - 13 december 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Slachtoffers en nabestaanden van aanslagen in Duitsland moeten meer steun en meer geld krijgen van de overheid. Dat is de conclusie van een rapport dat vandaag is verschenen naar aanleiding van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn vorig jaar. Kanselier Merkel heeft dinsdagavond een onaangekondigd bezoek gebracht aan de kerstmarkt op de Breitscheidplatz. 

Slachtoffers en nabestaanden moeten na een aanslag beter worden geïnformeerd. Daarvoor moet een speciaal opvangpunt komen. Ook moeten slachtoffers meer geld krijgen dan nu het geval is. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport dat oud-minister-president Kurt Beck vandaag in Berlijn presenteerde. Hij werd dit voorjaar door de bondsregering benoemd tot aanspreekpunt voor slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de kertmarkt van 19 december 2016. Daarbij kwamen toen 12 mensen om het leven. De regering stemt met zijn conclusies in.

Nabestaanden en slachtoffers van de aanslag in Berlijn hebben veel kritiek op de regering. Zij schreven Merkel begin deze maand een brief waarin ze de regering verwijten te weinig te doen in de strijd tegen terreur en niet genoeg steun te bieden aan de slachtoffers. Merkel ontvangt hen daarom komende maandag.

Dinsdagavond bracht Merkel een onaangekondigd bezoek aan de kerstmarkt op de Breitscheidplatz en sprak ze met een aantal handelaren die vorig jaar zwaar zijn getroffen. Ook sprak de kanselier met politie-agenten en bezoekers.

Op 19 december, de dag van de aanslag zelf, is de kerstmarkt op de Breitscheidplatz gesloten. In Berlijn vinden verschillende herdenkingen plaats, onder meer in de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, vlakbij de kerstmarkt. Daar spreekt president Steinmeier. Daarna wordt om 12.00 uur een gedenkteken onthuld. 's Middags is er een herdenking op de Breitscheidplatz zelf voor alle Berlijners en 's avonds om 20.02 luiden de klokken van de Gedäcthniskirche 12 minuten lang voor de 12 slachtoffers. Lees meer bij tagesspiegel.defaz.net en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Duitsland in 2022

Duitsland in 2022

Een mogelijke vaccinatieplicht, sluiting van de laatste kerncentrales en het voorzitterschap van de G7. Een vooruitblik op Duitsland in 2022.

Lees meer

Tijdlijn Duitsland in 2021

Tijdlijn Duitsland in 2021

Klik met deze tijdlijn door de belangrijkste gebeurtenissen van 2021. Een jaar van verkiezingen, corona en de overstromingsramp.

Lees meer

Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer

Afscheid Merkel: Nina Hagen als verzoeknummer

Merkel wordt donderdagavond in Berlijn uitgezwaaid met een 'Zapfenstreich', een eeuwenoude traditie.

Lees meer

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

Warum, wieso: is nudisme zo populair in Oost-Duitsland?

In de serie 'Warum, wieso?' zoeken we alledaagse Duitse kwesties uit. Aflevering 8: Oost-Duitsland en de Freikörperkultur

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger