Duitslandweb logo Duitslandweb

Jaar na aanslag kerstmarkt: 'Meer steun en geld voor slachtoffers'

Kort nieuws - 13 december 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Slachtoffers en nabestaanden van aanslagen in Duitsland moeten meer steun en meer geld krijgen van de overheid. Dat is de conclusie van een rapport dat vandaag is verschenen naar aanleiding van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn vorig jaar. Kanselier Merkel heeft dinsdagavond een onaangekondigd bezoek gebracht aan de kerstmarkt op de Breitscheidplatz. 

Slachtoffers en nabestaanden moeten na een aanslag beter worden geïnformeerd. Daarvoor moet een speciaal opvangpunt komen. Ook moeten slachtoffers meer geld krijgen dan nu het geval is. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het rapport dat oud-minister-president Kurt Beck vandaag in Berlijn presenteerde. Hij werd dit voorjaar door de bondsregering benoemd tot aanspreekpunt voor slachtoffers en nabestaanden van de aanslag op de kertmarkt van 19 december 2016. Daarbij kwamen toen 12 mensen om het leven. De regering stemt met zijn conclusies in.

Nabestaanden en slachtoffers van de aanslag in Berlijn hebben veel kritiek op de regering. Zij schreven Merkel begin deze maand een brief waarin ze de regering verwijten te weinig te doen in de strijd tegen terreur en niet genoeg steun te bieden aan de slachtoffers. Merkel ontvangt hen daarom komende maandag.

Dinsdagavond bracht Merkel een onaangekondigd bezoek aan de kerstmarkt op de Breitscheidplatz en sprak ze met een aantal handelaren die vorig jaar zwaar zijn getroffen. Ook sprak de kanselier met politie-agenten en bezoekers.

Op 19 december, de dag van de aanslag zelf, is de kerstmarkt op de Breitscheidplatz gesloten. In Berlijn vinden verschillende herdenkingen plaats, onder meer in de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche, vlakbij de kerstmarkt. Daar spreekt president Steinmeier. Daarna wordt om 12.00 uur een gedenkteken onthuld. 's Middags is er een herdenking op de Breitscheidplatz zelf voor alle Berlijners en 's avonds om 20.02 luiden de klokken van de Gedäcthniskirche 12 minuten lang voor de 12 slachtoffers. Lees meer bij tagesspiegel.defaz.net en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger