Duitslandweb logo Duitslandweb

Herdenking aanslag kerstmarkt: Merkel belooft slachtoffers meer steun

Kort nieuws - 20 december 2017

In Berlijn is de aanslag op de kerstmarkt van vorig jaar herdacht. Op 19 december 2016 vielen 12 doden en 100 gewonden toen terrorist Anis Amri met een vrachtwagen op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz inreed. 

Kanselier Merkel gaf bij de herdenking toe dat de overheid fouten heeft gemaakt en beloofde de slachtoffers en de nabestaanden meer en betere hulp. Uit gesprekken die ze maandag met hen had, is haar duidelijk geworden waar de overheid heeft gefaald, zei ze. Eerder deze maand hadden de slachtoffers hun kritiek in een brief aan Merkel geuit. Ze hadden meer steun gewild en vinden dat er te weinig tegen terreur wordt gedaan. 

Bij de herdenking waren onder meer ook president Steinmeier en Berlijns burgemeester Müller aanwezig. Op de Breitscheidplatz werd een monument onthuld, een bronzen scheur die over het plein loopt en de namen van de slachtoffers die zijn gegraveerd op de traptreden voor de Gedächtniskirche aan het plein. Aansluitend vond een herdenkingsdienst in de kerk plaats. Daarin riep Steinmeier op tot meer begrip voor de nabestaanden en een kritische controle van de veiligheidsmaatregelen die aanslagen moeten voorkomen. Om 20.02 uur, het moment van de aanslag, luidden de klokken van de Gedächntniskirche, 12 minuten lang, voor de 12 dodelijke slachtoffers. Lees meer bij tagesschau.de en tagesspiegel.de

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger