Duitslandweb logo Duitslandweb

Herdenking aanslag kerstmarkt: Merkel belooft slachtoffers meer steun

Kort nieuws - 20 december 2017

In Berlijn is de aanslag op de kerstmarkt van vorig jaar herdacht. Op 19 december 2016 vielen 12 doden en 100 gewonden toen terrorist Anis Amri met een vrachtwagen op de kerstmarkt op de Breitscheidplatz inreed. 

Kanselier Merkel gaf bij de herdenking toe dat de overheid fouten heeft gemaakt en beloofde de slachtoffers en de nabestaanden meer en betere hulp. Uit gesprekken die ze maandag met hen had, is haar duidelijk geworden waar de overheid heeft gefaald, zei ze. Eerder deze maand hadden de slachtoffers hun kritiek in een brief aan Merkel geuit. Ze hadden meer steun gewild en vinden dat er te weinig tegen terreur wordt gedaan. 

Bij de herdenking waren onder meer ook president Steinmeier en Berlijns burgemeester Müller aanwezig. Op de Breitscheidplatz werd een monument onthuld, een bronzen scheur die over het plein loopt en de namen van de slachtoffers die zijn gegraveerd op de traptreden voor de Gedächtniskirche aan het plein. Aansluitend vond een herdenkingsdienst in de kerk plaats. Daarin riep Steinmeier op tot meer begrip voor de nabestaanden en een kritische controle van de veiligheidsmaatregelen die aanslagen moeten voorkomen. Om 20.02 uur, het moment van de aanslag, luidden de klokken van de Gedächntniskirche, 12 minuten lang, voor de 12 dodelijke slachtoffers. Lees meer bij tagesschau.de en tagesspiegel.de

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Een kwartiertje om de democratie te redden

Een kwartiertje om de democratie te redden

Beierse scholen moeten per week een kwartiertje lestijd besteden aan een passage uit de grondwet: de 'Verfassungsviertelstunde'.


Lees meer

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsers sceptisch over Duitse eenwording

Duitsland viert vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. Veel mensen zijn pessimistischer geworden over de Duitse eenwording.


Lees meer

Een zeer Duits syndroom

Een zeer Duits syndroom

Columnist Merlijn Schoonenboom verdiept zich in het fenomeen van een verzonnen joodse identiteit.


Lees meer

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

'Hamburgse Banksy' hangt overal bordjes op

Honderden gebaksbordjes met kritische teksten hangen inmiddels in heel Hamburg. De kunstenares blijft liever anoniem.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger