Duitslandweb logo Duitslandweb

Raadsels om uitzetting mogelijke handlanger aanslag kerstmarkt

Kort nieuws - 25 februari 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitse instanties willen opheldering over de snelle uitzetting van een mogelijke handlanger van Anis Amri, die in december 2016 een aanslag pleegde op de kerstmarkt in Berlijn. Bilel Ben Ammar werd al ruim een maand na de aanslag naar Tunesië uitgewezen. 

Ben Ammar werd twee weken na de aanslag in Berlijn, waarbij twaalf mensen om het leven kwamen, gearresteerd. Hij gold als vriend van Amri, die met een vrachtwagen op de kerstmarkt was ingereden. Op de dag van de aanslag zouden ze nog contact met elkaar hebben gehad. Volgens weekblad Focus zijn er ook videobeelden van de kerstmarkt waarop te zien is dat een op Ben Ammar lijkende man iemand neerslaat, zodat Amri kan vluchten. Hoewel Ben Ammar een belangrijke getuige was, werd hij begin februari 2017 het land uitgezet.

Focus meldde vrijdag dat de Tunesiër een spion van de Marokkaanse geheime dienst was en werd uitgewezen om strafvervolging te voorkomen. Maar volgens veiligheidsdiensten moest de snelle uitzetting voorkomen dat Ben Ammar, die net als Amri gold als gevaarlijke extremist (Gefährder) en al eerder uitgewezen had moeten worden, op vrije voeten zou komen. Er was niet genoeg bewijs om hem langer vast te houden, bevestigde het OM afgelopen vrijdag. 

Minister Seehofer van Binnenlandse Zaken laat de snelle uitzetting nu alsnog controleren. De Bondsdagcommissie die de aanslag op de kerstmarkt onderzoekt, wil Ben Ammar als getuige horen. Maar vooralsnog is onduidelijk waar de man zich bevindt. Lees meer bij tagesschau.detagesspiegel.de en Focus Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger