Duitslandweb in een nieuw jasje
Evaluatie bevestigt inhoud en leidt tot vernieuwd ontwerp

Achtergrond - 15 april 2003

(15 april 2003) Op 8 februari 2003 bestond het Duitslandweb één jaar. De redactie greep deze eerste verjaardag aan om de site aan een evaluatie te onderwerpen. Sinds de lancering gaven veel bezoekers reeds een positieve reactie, maar er valt natuurlijk ook altijd iets te verbeteren.

Om te achterhalen, welke aanpassingen de site nog aantrekkelijker maken, werd een aantal 'proefpersonen' uitgenodigd op het Duitsland Instituut Amsterdam. Deze waren ingedeeld in twee groepen: regelmatige bezoekers van het Duitslandweb, en bezoekers die de site nog nooit of nauwelijks gezien hadden. Onder de ondervraagden bevonden zich vertegenwoordigers van de brede bezoekersgroep van het Duitslandweb, zoals studenten, docenten, journalisten, scholieren, wetenschappers en algemeen in Duitsland geïnteresseerden.

Een andere uitkomst van de evaluatie is de kritiek van veel bezoekers op de navigatie. Het blijkt dat sommigen de menubalk met de uitschuivende tabbladen die de rubrieken aangeven te onduidelijk of te klein vinden. Ze zien deze tabbladen, van bijvoorbeeld docenten of studenten bij ONDERWIJS, helemaal over het hoofd. Hierdoor weten ze ook vaak niet in welke rubriek ze zich bevinden. Ook is er enige verwarring omtrent de functie van de rechter- en linkerbalk. Behalve op HOME dient de linkerbalk voor navigatie door de site. Om dit nog duidelijker te maken, zullen de de nieuwe vaste menubalk en de linkerbalk in het vernieuwde ontwerp de kleur van het bolletje van het onderdeel aannemen. Bijvoorbeeld bij ACTUEEL worden deze allemaal rood of een afgeleide kleur. De rechterbalk bevat over het algemeen aanvullende informatie bij een artikel, of dient ter 'verluchtiging' van het onderdeel (zoals bijvoorbeeld bij ONDERWIJS). De teksten in deze balken werden over het algemeen te lang bevonden, waardoor ze niet goed werden gelezen. Ook daar zal de redactie iets aan doen, door deze teksten in te korten of weg te halen.

Voor een verbetering van de navigatie heeft de redactie samengewerkt met Terpstra Wilbers Verheijen (TWVMedia) dat o.a. verantwoordelijk is voor het ontwerp van de site. Gezamenlijk werd naar een oplossing gezocht, om de navigatie duidelijker te maken door aanpassingen van de vormgeving. Omdat veel bezoekers lieten blijken, de vormgeving van de site mooi te vinden, wijkt het vernieuwde ontwerp op het eerste gezicht niet veel van het huidige af.

Op het moment dat dit artikel verschijnt is al een klein aantal van de veranderingen op de site doorgevoerd, en wordt door de programmeurs van Hippo Webworks aan de technische realisatie van het nieuwe ontwerp gewerkt. Binnenkort zal dan ook de vernieuwde vormgeving online zijn. De redactie is benieuwd naar de reacties van de bezoekers. U kunt ze mailen naar redactie@duitslandweb.nl

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger