Voetballen voor de Rijksdag
Berlijnse Berichten

Columns - 1 mei 2003

(1 mei 2003) Voor de Rijksdag ligt een mooi groen grasveld. Daar kun je op zitten en naar de mensen kijken die in de rij staan om de glazen koepel op te mogen. Of je kunt er liggen en fantaseren wie er in de helikopter zit die naar het nabijgelegen Bundeskanzleramt vliegt. Want voor bijzonder hooggeplaatste buitenlandse bezoekers is het te gevaarlijk om in een auto door Berlijn te rijden. Meestal gaat het natuurlijk gewoon om politiehelikopters, die iets belangrijks in de lucht doen. Daar kun je dan ook lekker over filosoferen. Maar wat je er niet meer mag sinds deze week is voetballen.

van Marja Verburg

Maar er werd weer gras geplant en de vrijetijdsvoetballers keerden terug van hun uitwijkveldjes. De teams hebben namen als Lokomotive Reichstag en als er weer eens niet genoeg teamleden zijn komen opdagen, mogen de toeschouwers meespelen. Iedereen was weer blij en gelukkig. En nu dit. De regering van Berlijn heeft een bordje voor het grasveld opgehangen waarop een dikke rode streep door een voetballer getrokken is. Iedereen die toch nog met een bal speelt moet 50 euro boete betalen. Het gaat tenslotte om een representatief stukje Berlijn en voetballen doen ze maar ergens anders. Men is bang voor kale plekken in het gras. Het bijhouden van het grasveld kan wel 100.000 euro gaan kosten, zegt Strassen- und Grünflächenamt en dat geld heeft Berlijn nou eenmaal niet.

Maar er is nog hoop: veel Duitse parlementariërs houden ook van voetbal (of van het kijken naar voetbal vanuit hun kantoren in de Rijksdag) en vinden de maatregel belachelijk. Niet dat ze er wat over te zeggen hebben, want het gaat hier om een besluit van de Berlijnse regering, maar dat lijkt ze niet te deren. Alsof Berlijn geen grotere problemen heeft om zich druk over te maken, vinden ze. Een door alle partijen heenlopende coalitie wordt gesmeed om hier iets aan te doen. Alsof Duitsland geen grotere problemen heeft om zich druk over te maken, dacht ik eerst toen ik dat las, maar wie weet waar deze coalitie nog meer voor kan worden ingezet.

Duitsland organiseert in 2006 het WK voetbal Maar het grappigste komt nog: er is helemaal niets aan de hand. De Duitse parlementariërs hoeven helemaal geen initiatieven te starten. De reden voor het voetbalverbod, het gebrek aan geld, is meteen de redding van de voetbalminnende Berlijners: de stad kan namelijk niemand inzetten om te controleren of het verbod wel gerespecteerd wordt. Er is net zo min geld om iemand te betalen die boetes uitschrijft. Berlijn vertrouwt op het afschrikeffect. "Op een dag zullen de mensen echt wel ophouden met voetballen", zegt een woordvoerder van de zuständige Behörde. Ik vind dat een prachtige uitspraak voor een stad die graag de finale van het WK voetbal 2006 wil organiseren.

WK 2006
Voetballen in Berlijn

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger