Duitslandweb logo Duitslandweb

Justitie vervolgt 100 belastingontduikers in Goldfinger-zaak

Kort nieuws - 13 februari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Openbaar Ministerie in het Duitse Augsburg heeft een netwerk van belastingadviseurs en belastingontduikers opgerold in een onderzoek dat al sinds 2012 loopt. De veelverdieners sluisden hun winsten weg via goudhandel, de zogenoemde Goldfinger-constructie. Volgens Handelsblatt is de fiscus zo honderden miljoenen per jaar misgelopen.

De Goldfinger-constructie maakte het mogelijk dat de miljonairs geen inkomstenbelasting hoeften te betalen. Ze openden een brievenbusfirma in bijvoorbeeld Londen en kochten goud, om zo in een lagere belastingschaal te komen. Het jaar daarop verkochten ze het goud weer. Door een belastingverdrag met Groot-Brittannië werden deze inkomsten niet belast in Duitsland. Omdat er geen winst werd gemaakt had ook de Britse fiscus geen belangstelling. De adviseurs deelden in de winst. 

De overheid was van deze constructie op de hoogte en sinds 2013 geldt de constructie als illegale belastingontduiking. Daarna werd van goud overgestapt op derivaten. In januari heeft justitie invallen gedaan in 200 woningen en kantoren. Ongeveer honderd verdachten worden vervolgd, zeven zitten in voorarrest. Lees meer bij Handelsblatt

Tags: belasting, fraude

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer

Wakey, Wakey

Wakey, Wakey

Duitsland moet wakker worden, betoogt econoom Carsten Brzeski. Hoog tijd voor hervormen en investeren.

Lees meer

Het dieselbusje

Het dieselbusje

De vriendin van Merlijn Schoonenboom wilde een Volkswagen-busje. Het leidde tot een verwarrende zoektocht en steeds politiekere gesprekken.

Lees meer

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

Duitse firma's trekken zich terug uit Iran

In mei zegde Trump het atoomakkoord met Iran op en legde het land sancties op. Die treffen ook Duitse bedrijven.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger