Duitslandweb logo Duitslandweb

Omstreden besluit in Mecklenburg: 'AfD en Pegida willen samenwerken'

Kort nieuws - 19 februari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD en Pegida in de Oost-Duitse deelstaat Mecklenburg-Voorpommeren willen samenwerken, meldt regionale zender NDR. Daarmee gaan ze in tegen een AfD-besluit van 2016.

De AfD-fractie in Mecklenburg-Voorpommeren en Pegida maakten hun voornemen om samen te werken vrijdag bekend op een zogenoemde Bürgerdialog, meldt de NDR. Hoe de samenwerking eruit moet zien, wilden ze nog niet zeggen, maar ze hebben hetzelfde doel, benadrukten ze: de strijd tegen de islamisering van Duitsland. Pegida is een anti-islambeweging, die sinds 2014 bestaat. De AfD is een rechts-populistische politieke partij die in vrijwel alle deelstaatparlementen en sinds september ook in de Bondsdag vertegenwoordigd is.

In 2016 besloot de AfD in een Unvereinbarkeitsbeschluss dat de partij niet samenwerkt met organisaties als de extreem-rechtse Identitäre Bewegung en met Pegida. Maar volgens Pegida-oprichter Bachmann staat niets de samenwerking in Mecklenburg-Voorpommeren niets in de weg. Lees meer bij NDR

Na de toespraak van AfD'er Poggenburg vorige week waarin hij de Turkse gemeenschap in Duitsland beledigde, gaan er steeds meer stemmen op om delen van de AfD door de binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz in de gaten te laten houden. De Verfassungsschutz zelf liet vrijdag weten daar nu geen reden voor te zien. De Verfassungsschutz moet controleren of de democratische orde in Duitsland niet in gevaar is. Dat is niet bij iedere extreme uiting van een politicus het geval, aldus de dienst. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Hedwig Richter en Willem Schinkel over democratie

Een Duits-Nederlandse uitwisseling over de toekomst van de democratie, in het Engels. Vrijdagmiddag 14 uur, Amsterdam


Lees meer

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Kanselier Scholz worstelt met Oekraïnebeleid

Scholz is te aarzelend, luidt de kritiek in binnen- en buitenland: hij moet meer en sneller wapens leveren.


Lees meer

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

CDU en SPD gelijk op in Noordrijn-Westfalen

Zondag gaat NRW naar de stembus. De verkiezingen hebben ook invloed op de landelijke politiek.


Lees meer

Een portie leiderschap

Een portie leiderschap

Kanselier Scholz maakt het leiderschap dat hij beloofde niet waar, schrijft econoom Carsten Brzeski. Duitsland aarzelt en treuzelt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger