Duitslandweb logo Duitslandweb

'Veiligheidsdienst moet samenwerking AfD en neonazi's in de gaten houden'

Kort nieuws - 3 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De klopjacht van Chemnitz is een keerpunt en de veiligheidsdienst moet de samenwerking van de AfD met neo-nazi's in de gaten gaan houden. Dat zegt Thomas Oppermann (SPD), vice-voorzitter van de Bondsdag. Ook andere politici willen dat de Verfassungsschutz de AfD beter controleert.

AfD-politici hebben zaterdag samen met de anti-islambeweging Pegida in Chemnitz gedemonstreerd. Rechts-extremisten sloten zich daarbij aan. 18 mensen raakten gewond, onder wie drie politie-agenten. Ook journalisten werden aangevallen. De demonstratie volgde op een week van rellen en protest in Chemnitz, onder meer van rechts-radicalen die de politie en migranten aanvielen. Aanleiding voor het protest was de dood van een 35-jarige man, die na een steekpartij om het leven kwam. Daarvoor zijn een Irakees en een Syriër gearresteerd.

Volgens Oppermann (SPD) radicaliseert de AfD en zet de partij aan tot geweld. Ook andere politici, van de SPD, de Groenen en de CDU, zien dat zo. De AfD heeft zich lange tijd van Pegida en rechts-extemistische groeperingen gedistantieerd. In 2016 verbood het partijbestuur samenwerking met Pegida nog, maar dat is veranderd. In maart van dit jaar besloot de AfD dat haar politici op Pegida-bijeenkomsten mogen spreken. In Chemnitz hebben ze nu dus samen gedemonstreerd. Mede daarom willen verschillende politici van andere partijen dat de veiligheidsdienst Verfassungsschutz de AfD in de gaten gaat houden. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) vindt het echter niet nodig dat de partij als geheel wordt gevolgd. Lees meer bij tagesschau.deSpiegel Online en Zeit Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger