Duitslandweb logo Duitslandweb

Premier Saksen: 'Er waren geen klopjachten in Chemnitz'

Kort nieuws - 5 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Er waren geen klopjachten en pogroms in Chemnitz vorige week. Dat zegt minister-president Kretschmer (CDU) van Saksen vandaag in een regeringsverklaring. Ook noemde hij rechts-extremisme het grootste gevaar voor de democratie.

Kretschmer uitte harde kritiek op berichtgeving in de media waarin werd gemeld dat rechts-extremisten mensen met een migratie-achtergrond door de stad hadden gejaagd. Dat was niet het geval, zei hij vanmorgen in het Saksische deelstaatparlement. Op video's van de protesten is te zien hoe meerdere demonstranten achter mensen met een buitenlands uiterlijk aanrenden. Zowel in de media als door verschillende politici werd naar aanleiding daarvan over 'klopjachten' gesproken.

Kretschmer prees het politie-optreden in Chemnitz, al gaf hij toe dat het beter was geweest als er bij de protesten van vorige week maandag meer politie aanwezig was geweest. 

De minister-president zei er verder van overtuigd te zijn dat rechts-extremisme het grootste gevaar voor de democratie is. Daartegen moet harder worden opgetreden. Tegelijkertijd waarschuwde hij voor "een arrogante houding ten opzichte van de mensen in Oost-Duitsland". Hij houdt de rechts-populistische partij AfD mede verantwoordelijk voor de polarisatie van de samenleving en de rechtse demonstraties in Chemnitz, zei hij. 

Volgend jaar zijn er verkiezingen in Saksen. De AfD stond bij de laatste peiling op 25 procent, als tweede partij achter de CDU (30 procent). Bij de deelstaatverkiezingen in 2014 haalde de AfD nog geen 10 procent van de stemmen. Lees meer bij Welt.de

Kanselier Merkel zei vanmiddag, als reactie op Kretschmers regeringsverklaring, dat de beelden van het protest in Chemnitz zeer duidelijk "vervolging van onschuldige mensen" laten zien:

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger