Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland wereldkampioen na spannende finale
Duitsland op het WK 2014

Achtergrond - 14 juli 2014 - Auteurs: Marja Verburg, Wiebke Pittlik, Erwin Vervloed

Duitsland is apetrots op Die Mannschaft, die zondagavond wereldkampioen werd. De ploeg van Joachim Löw versloeg in een spannende finale op het nippertje Argentinië. In de laatste minuten van de verlenging scoorde Mario Götze de 1-0. Overal in Duitsland werd zondagnacht feest gevierd.

Duitsland wereldkampioen na spannende finale
© dpa
Die Mannschaft wint het WK 2014

De overvolle Fanmeile in Berlijn ontplofte in blijdschap toen de scheidsrechter het eindsignaal floot. Tot de laatste minuut moesten Duitsers de adem in houden. Merkel, die bij de Russische president Poetin en FIFA-baas Sepp Blatter op de tribune zat, bezocht samen met president Gauck Die Mannschaft in de kleedkamer. Duitsland is voor de vierde keer wereldkampioen. De laatste keer was 24 jaar geleden, in 1990.  Süddeutsche Zeitung verzamelde de eerste reacties. 

Die Mannschaft breekt records 

(14 juli) De finale werd op de voet gevolgd door de Duitsers. Bijna 35 miljoen mensen keken zondagavond via tv-zender ARD naar de wedstrijd, wat leidde tot een nieuw kijkcijferrecord. Het vorige record stond op 32,57 miljoen kijkers tijdens de halve finale tegen Brazilië. Ook de premies die de Deutsche Fußball-Bund (DFB) aan zijn spelers uitkeert, zijn zo hoog als nooit tevoren. Alle 23 Duitse spelers krijgen 300.000 euro van de bond. Daarnaast geeft de DFB de spelers ook nog een extra bonus van 20.000 euro per gespeelde wedstrijd, inclusief de kwalificatiewedstrijden. Ter vergelijking: na het behalen van de wereldtitel in 1954 keerde de DFB zijn spelers 2500 D-mark uit. FIFA zelf keert ook een recordbedrag uit aan de winnaar van de finale, namelijk 35 miljoen euro. Binnen dit WK hebben de mannen van het Duitse elftal ook een aantal records op zich gevestigd, onder andere Thomas Müller, die de meeste kilometers maakte tijdens dit WK. Hij liep alle wedstrijden bij elkaar met 83,957 kilometer bijna een dubbele marathon. Spiegel Online zet alle records op rijtje. 

Kramer kan zich eerste helft WK-finale niet herinneren

(14 juli) De tot voor kort vrij onbekende Christoph Kramer had tijdens de WK-finale onverwacht een basispositie in het Duitse elftal gekregen, nadat Sami Khedira tijdens de warming-up geblesseerd raakte. Voor de finale stond hij alleen tijdens de wedstrijden tegen Algerije (11 minuten) en Frankrijk (1 minuut) kort op het veld. De basispositie was een droom die uitkwam voor de 23-jarige speler. Helaas kan hij zich er niks meer van herinneren. In de zestiende minuut knalde hij hard met zijn hoofd tegen de Argentijnse verdediger Garay. Dapper speelde hij verder, maar moest na een half uur toch gewisseld worden. De eerste helft is hij compleet kwijt, zegt Kramer na afloop van de wedstrijd. Herinneringen heeft hij pas weer vanaf de tweede helft, waarin hijzelf aan de kant zat. Gelukkig heeft hij de beelden nog. Lees meer bij Spiegel Online >> (Update 17 juli: Kramer vroeg na de klap aan de scheidsrechter of dit de WK-finale was. Dat was voor de scheidsrechter aanleiding hem van het veld te laten halen.Lees meer bij Welt Online )

Screenshot Bild

Een potje voetbalgeschiedenis

(9 juli) Wat Brazilië dinsdagavond in de halve finale tegen Duitsland overkwam zal nog lang pijn doen. Die Mannschaft schreef voetbalgeschiedenis en veegde gastland en favoriet Brazilië met 1-7 van het veld. Zelfs de serieuze FAZ kopt: Unvorstellbar, unfassbar, unbegreiflich. De website van Bild kopte nog tijdens de wedstrijd: Und jetzt her mit Holland! 
Nog nooit keken zoveel Duitsers naar een voetbalwedstrijd; met 32,57 miljoen kijkers haalde de zender ZDF een kijkcijferrecord. Ook op Twitter brak de wedstrijd het record; over geen andere WK-wedstrijd werd zoveel getwitterd als over Brazilië-Duitsland. Coach Joachim Löw waarschuwde achteraf dat 'niemand zich onoverwinnelijk moet voelen'. De spelers hebben in die 90 minuten gisteren overigens ieder 150.000 euro bonus verdiend, meldt Bild. Dat bedrag wordt verdubbeld als ze ook de finale winnen zondag.

Duitse media mopperen over ‘onsportieve’ Krul

 Rheinische Post Online
(8 juli) De in Nederland bejubelde acties van doelman Tim Krul in de wedstrijd tegen Costa Rica zorgen in Duitsland voor kritische commentaren. Zijn pogingen om de penaltynemers van de tegenstander te intimideren gingen volgens veel Duitse journalisten te ver. Om de kritiek enige substantie te geven, reppen de media van een mogelijk onderzoek door de FIFA

Boulevardkrant Bild lijkt Kruls actie aan te grijpen om alvast stemming te maken voor een mogelijk Nederlands-Duitse finale. De krant kopt groot: ‘Waarom speelt Nederland altijd weer smerig?’ en verwijst naar andere onsportieve acties uit het verleden, zoals Rijkaards spugen naar Rudi Völler. Ook de Rheinische Post ziet een onsportieve trend. Mede door Kruls gedrag en de schwalbes van Arjen Robben zou Nederland in Brazilië de sympathie van buitenlandse supporters verliezen,schrijft de krant. Ook Sternbeweert dat buiten Nederland alleen Kruls onsportieve gedrag in herinnering zal blijven.

Toch is niet iedereen zo kritisch over Krul. De Duitse oud-doelman Oliver Kahn, die voor de tv-zender ZDF de WK-wedstrijden analyseert, stelde dat de intimidaties van Krul bij topsport horen. De Süddeutsche Zeitung wijst zelfs met de vinger naar de Costaricanen, die tijd zouden hebben gerekt en een schwalbe hebben gemaakt. Meerdere kranten, zie bijvoorbeeld de Augsburger Allgemeine, vinden dat vooral de scheidsrechter iets te verwijten valt. Hij had de keeper een gele kaart moeten geven.

Zwart-rood-gouden vlaggen toch weer 'problematisch'

Duitse fans tijdens het WK 2010 © flickr/SpreePix/cc
(1 juli) Na het WK 2006 in Duitsland bleken vrolijk feestende Duitsers onbekommerd met hun nationale vlag te kunnen zwaaien. Sinds de nazitijd wekte elke vorm van nationale symboliek in Duitsland decennialang onbehagen. Maar dat was dus voorbij. Of toch niet? Politieke jongerenorganisaties uiten hun ongenoegen over de zwart-rood-gouden vlaggen en pruiken op Spiegel Online. Bij de Grüne Jugend noemen ze de zwart-rood-gouden vlaggen "problematisch" en ze verwijzen naar de Duitse racistische commentaren bij de wedstrijd tegen Ghana. Toen zaten Duitse fans met zwart geschminkte gezichten op de tribune. Een woordvoerster van de SPD-jongerenorganisatie JUSO zegt dat ze zich "onbehaaglijk" voelt bij de "akelige aanwezigheid van nationale symboliek".  Dat Duitsers tijdens voetbaltoernooien zo graag met vlaggen zwaaien, is omdat ze er op alle andere momenten voor worden uitgescholden als nazi, suggereert een redactuer van de Berliner Zeitung. Toch hangen er weer veel vlaggen in Duitsland, zie bijvoorbeeld de fotoserie van de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bekijk ook deze twee opmerkelijke Duitse voetbal-kritische websites: Was kostet die WM van de Grüne Jugend en WK do's en dont's voor voetbalkijkers van netz-gegen-nazis. 

Schorsing Franz Beckenbauer opgeheven

(27 juni) De FIFA heeft de schorsing van de Duitse voetballegende Franz Beckenbauer opgeheven. Dat maakte het management van der Kaiser vandaag bekend. Beckenbauers naam was opgedoken bij het corruptieschandaal rond de toewijzing van de WK's van 2018 aan Rusland en van 2022 aan Qatar. Hij was in 2010 lid van het comité dat over de toekenning van de WK’s besliste. De FIFA schorste Beckenbauer begin juni voor negentig dagen, omdat hij niet voldoende aan een onderzoek naar de corruptie meewerkte. Beckenbauer koos vervolgens eieren voor zijn geld en beantwoordde de vragen van de FIFA half juni alsnog. Hij mag nu de wedstrijden in Brazilië weer bijwonen, maar doet dat niet, aldus zijn management. Lees meer bij Spiegel Online >>

CDU/CSU profiteert van Merkels WK-bezoek

 Merkel en het Duitse elftal in Brazilië. Afb.: dpa
(25 juni) Het bezoek van kanselier Merkel aan het WK in Brazilië van vorige week zorgt voor toenemende populariteit van haar partij CDU/CSU. De regeringspartij is in de peiling van deze week met 2 procent gestegen. Dat komt door Merkels betrokkenheid bij het voetbal, zeggen opinie-onderzoekers. Merkels enthousiasme versterkt het gevoel van verbondenheid in Duitsland, meldt opiniepeiler Forsa. Vooral de foto's van Merkel in de kleedkamer van het Duitse elftal na de wedstrijd tegen Portugal op 16 juni hebben haar en haar partij goed gedaan, aldus Forsa. De helft van de Duitsers gelooft dat Merkel ook echt in voetbal is geïnteresseerd, blijkt uit een andere opiniepeiling. Lees meer bij Handelsblatt Online >>

'Kabinenparty' met 'Feierbiest' Merkel

(17 juni) Na de 4-0 overwinning maandag van Duitsland op Portugal zijn de Duitse media vol van het bezoek van kanselier Merkel na afloop van de wedstrijd aan de kleedkamer van het Duitse elftal. 'Kleedkamerparty met de kanselier' kopt Bild Zeitung. "Kan dat waar zijn? Dat de kanselier echt van voetbal houdt?" vraagt de Süddeutsche Zeitung verbaasd. De Berliner Zeitung hoopt op een wedstrijd Nederland-Duitsland verderop in het toernooi, omdat Feierbiest Merkel dan kan laten zien dat ze nog meer in huis heeft dan Feierbiest Van Gaal. Feierbiest (feestbeest) is een van de woorden waarmee de Nederlandse trainer Van Gaal de Duitse taal verrijkt heeft in zijn tijd bij Bayern München.

Campo Bahia

Indianen dansen 9 juni op Camp Bahia voor die Mannschaft Afb.: dpa
(16 juni) Het onderkomen van die Mannschaft tijdens het WK is voer voor discussie. Als enige van de WK-deelnemers resideren de Duitsers in een kamp dat de Duitse voetbalbond DFB speciaal voor het WK liet bouwen. Campo Bahia ligt in het afgelegen plaatsje Santo André, midden in een gebied dat door indianen wordt bewoond. De ongekende luxe van het verblijf staat in schril contrast met de armoede van de lokale bewoners. Het Duitse bedrijf dat het onderkomen realiseerde, spreekt van een “duurzaam Duits-Braziliaans toekomstproject”. Maar de inwoners klagen vooral over de zware veiligheidsmaatregelen rondom het complex. Braziliaanse journalisten maakten al vergelijkingen met de Berlijnse Muur. Lees meer bij Tagesspiegel.de >> en Süddeutsche.de >>

Ein Land, eine Mannschaft, ein Traum

(16 juni) De kwestie die in Duitsland toch geen kwestie blijkt: het officiële Duitse motto voor het WK in Brazilië luidt 'Ein Land, eine Mannschaft, ein Traum'. Deze drie-eenheid bracht buiten Duitsland meteen herinneringen naar boven aan het 'Ein Volk, ein Reich, ein Führer' van de nazi's. Opvallend genoeg was er in Duitsland bijna geen enkel commentaar over de slogan te horen. De motto’s van andere teams staan overigens ook bol van nationalistische kreten en verwijzingen naar het verleden. Zo refereert het Japanse motto aan de bekende krijgersklasse van het land: 'Samoerai, de tijd is gekomen om te vechten!' Nederland gooit het over een andere boeg. Op de bus van Van Gaals elftal staat: 'Echte mannen dragen Oranje'. Bekijk de WK-slogans >>

Te hard rijden en urineren

(16 juni) In de aanloop naar het WK bleken de Duitse trainer en spelers niet bepaald van onbesproken gedrag. Zo moest bondscoach Joachim 'Jogi' Löw in mei zijn rijbewijs voor zes maanden inleveren, omdat hij meermaals te hard over de Autobahn had gereden en tijdens het rijden niet handsfree belde. De spelers Benedikt Höwedes en Julian Draxler waren eind mei betrokken bij een bizar auto-ongeluk dat plaatsvond tijdens de opname van een reclame voor Mercedes in Italië. Een paar dagen daarvoor was international Kevin Großkreutz in opspraak gekomen. Na een verloren wedstrijd urineerde hij compleet dronken tegen een zuil van een Berlijnse hotellobby. Löw verdedigde de ‘impulsieve’ voetballer, die ook al eens een onbekende een broodje Döner in het gezicht gegooid zou hebben. Maar de schandalen leidden niet tot genadeloze commentaren in de Duitse pers, constateert NRC-WK-columnist Tim de Wit, omdat de sympathieke Jogi "een immense gunfactor aan zijn kont heeft hangen" >> 

Erwin Vervloed studeerde van 2010 tot 2013 Ost-West-Studien in Regensburg, Duitsland. Hij volgt het Duitse voetbal al jaren op de voet en berichtte eerder over het Duitse team op het WK 2010 voor Duitslandweb

Tags: voetbal

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'WK voetbal':

Neues Deutschland

Neues Deutschland

In de tijd tussen twee WK's kan er veel veranderen in een land, constateert Carsten Brzeski. En de omgang met Mesut Özil is daar exemplarisch voor.


Lees meer

Het is voorbij

Het is voorbij

Econoom en voetballiefhebber Carsten Brzeski ziet opvallende parallellen tussen voetbal en politiek, tussen Merkel en Löw.


Lees meer

Verdriet en leedvermaak na Duitse WK-uitschakeling

Verdriet en leedvermaak na Duitse WK-uitschakeling

Voor het eerst is Duitsland, de regerend wereldkampioen, al in de groepsfase van een WK uitgeschakeld.


Lees meer

Factsheet: Duitsland en het WK voetbal

Factsheet: Duitsland en het WK voetbal

Duitsland, de regerend wereldkampioen, is woensdag in de groepsfase van het WK in Rusland uitgeschakeld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger