Duitslandweb logo Duitslandweb

Nieuwe regering tekent regeerakkoord en licht prioriteiten toe

Kort nieuws - 12 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De nieuwe Grote Coalitie (GroKo) van CDU/CSU en SPD heeft maandag het regeerakkoord, Koalitionsvertrag in het Duits, ondertekend en de drie partijleiders hebben tijdens een persconferentie een toelichting op de plannen gegeven. 

Angela Merkel (CDU) zei dat de regering zo snel mogelijk aan de slag wil, omdat door de lange coalitie-onderhandelingen al veel tijd verloren is. Ze wil geen tijd verliezen door eerst een 100-dagenplan te maken, zei Merkel desgevraagd. Het regeerakkoord heeft als motto meegekregen: Ein neuer Aufbruch für Europa, eine neue Dynamik für Deutschland, ein neuer Zusammenhalt für unser Land, vrij vertaald: Een nieuwe start voor Europa, een nieuwe dynamiek voor Duitsland, een nieuwe samenhang voor ons land.

In Europa wil deze regering niet het nationale eigenbelang najagen 'zoals veel landen doen', zei Merkel, maar zich inzetten voor eenheid en samenhang. SPD-partijleider en minister van Financiën Scholz benadrukte: "Er is echt iets aan de hand in de wereld. Daarop moeten we nieuwe antwoorden vinden." Digitalisering is voor de regering een belangrijk speerpunt, maar daarbij hoort ook, zei Scholz, dat voor de gevolgen daarvan - bijvoorbeeld banen die verloren gaan - oplossingen worden aangedragen. De regering wil investeren in 'een leven lang leren', "zodat mensen ook op 46e of 51e nog een nieuwe stap op de arbeidsmarkt kunnen zetten", aldus Scholz.

CSU-leider Seehofer lichtte toe wat het doel is van het Heimat-departement, dat aan zijn ministerie Binnenlandse Zaken is toegevoegd. Dat moet de geborgenheid en zekerheid in de samenleving waarborgen. Wie wil weten hoe dat in de praktijk wordt omgezet, kan kijken naar Beieren, waar Seehofer eerder zo'n Heimatministerie in het leven heeft geroepen. Dat zorgt onder meer dat de structuur in achterstandregio's wordt verbeterd. Lees meer bij Spiegel Online

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger