Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU en FDP verdedigen gebruik data Deutsche Post voor campagnes

Kort nieuws - 3 april 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

CDU en FDP verdedigen het gebruik van data van de Deutsche Post voor hun campagnes voor de Bondsdagverkiezingen van vorig jaar. Ze hebben zich aan de Duitse privacy-wetgeving gehouden, zeggen de partijen. 

Een dochteronderneming van de Deutsche Post, Deutsche Post Direkt, heeft geanonimiseerde gegevens van klanten aan de CDU en de FDP verkocht, werd afgelopen weekend bekend. Met de gegevens konden de partijen op straatniveau zien hoe waarschijnlijk het was dat mensen daar op hun partij stemden. Daarmee konden de partij beoordelen hoe zinvol het was daar campagne te voeren. De gegevens konden niet tot specifieke personen worden herleid, aldus de Deutsche Post. De CDU en de FDP betaalden elk een bedrag met vijf nullen voor inzage in de gegevens, meldden Duitse media. 

De Bild am Sonntag meldde dat Deutsche Post Direkt een brochure aan verschillende partijen heeft verstuurd waarin ze aangaf dat ze over data beschikt van 85 procent van alle Duitse huishoudens, zoals informatie over koopkracht, bankgedrag, leeftijd, geslacht, gezinssamenstelling, woonsituatie en autobezit. De Deutsche Post koopt zelf informatie van bijvoorbeeld kadasters en werkt met opinieonderzoekers samen om de verschillende gegevens te combineren met verkiezingsuitslagen in bepaalde wijken. 

Volgens de Deutsche Post is er niets aan de hand en verkoopt de dochteronderneming sinds 2005 geanonimiseerde gegevens aan partijen voor campagnedoeleinden. Ook CDU en FDP benadrukken dat ze geen privacy-wetgeving hebben overtreden. Lees meer bij Frankfurter Rundschau en Meedia

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger