'Voordenker' Macron krijgt Karlspreis
Kort nieuws - 14 mei 2018 - Auteur: Redactie DuitslandwebDe Franse president Emmanuel Macron heeft donderdag in Aken de prestigieuze Karelsprijs gekregen. Kanselier Angela Merkel sprak hem toe.
Merkel noemde Macron een voordenker en loofde zijn 'Begeisterungsfähigkeit', zijn talent om mensen te enthousiasmeren. Macron greep de gelegenheid aan om in zijn toespraak aan te dringen op snelle actie om de Europese Unie te hervormen. Macron is groot pleitbezorger van een gezamenlijke EU-begroting. Merkel vindt dat een brug te ver. De twee regeringsleiders willen voor de EU-top in juni een compromis vinden voor dit meningsverschil. Macron zei dat Duitsland niet kan vasthouden aan "het eeuwige begrotings- en handelsoverschotfetisjisme, omdat die overschotten op kosten van anderen worden bereikt".
Uit de ARD-peiling Deutschlandtrend komt naar voren dat 82 procent van de ondervraagde Duitsers het goed vindt dat Macron met plannen komt voor verdere integratie in de EU. Een meerderheid vindt dat Merkel zich met meer bevlogenheid voor de EU zou moeten inzetten. Meer over deze peiling in de Frankfurter Allgemeine Zeitung
De Internationale Karlspreis zu Aachen wordt sinds 1950 uitgereikt aan personen die zich bijzonder inzetten voor de Europese eenheid en is vernoemd naar Karel de Grote. Vorig jaar kreeg historicus Timothy Garton Ash de onderscheiding. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung en bij Zeit Online
Lees meer over 'Duitsland en Europa':
Haperende Frans-Duitse motor probleem voor EU
Frankrijk moet een beetje Duitser worden en Duitsland een beetje Franser, betoogt econoom Carsten Brzeski.
Verkiezingsuitslag hard gelag voor Duitse regering
Zo stemde Duitsland bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.
Duitsland en de Europese verkiezingen 2024
Wat vinden Duitsers van de EU? Welke Duitse partijen doen mee aan de Europese verkiezingen? We zetten het in dit factsheet op een rij.
Podcast: De Duitse rol in Europa
Welke rol speelt Duitsland in de EU sinds het aantreden van kanselier Scholz? Daarover vertelt Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut, in deze podcast.
Reacties
Geen reacties aanwezig