Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel bevriest beleid kerncentrales
Verlenging uitgesteld tot na veiligheidsinspecties

Achtergrond - 14 maart 2011 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bondskanselier Angela Merkel draait de verlenging van de looptijd van kerncentrales tijdelijk terug. Het beleid is met drie maanden opgeschort. In die tijd controleert de regering de veiligheid van de kerncentrales en heroverweegt de risico’s van de verlenging. Merkel benadrukte dat “de situatie na die drie maanden niet dezelfde zal zijn als die ervóór.”

Spandoek op anti-kernenergie demonstratie in Berlijn
Merkel bevriest beleid kerncentrales © Flickr.com/GuenterHH/cc

Merkel maakte om 16 uur maandagmiddag bekend dat haar regering de omstreden wetgeving voor het langer openhouden van kerncentrales heroverweegt. Het besluit is een reactie op de dreigende nucleaire ramp in Japan. In de komende dagen moet duidelijk worden welke consequenties deze stap heeft, maar het zou kunnen betekenen dat enkele oudere centrales buiten werking worden gesteld. Milieuminister Norbert Röttgen ziet de ramp in Japan als een “cesuur”. Kernenergie zou een “aflopende zaak” zijn, citeert Der Spiegel de minister.

Milieuorganisatie Greenpeace doet de maatregel van Merkel af als een “kalmeringsmiddel”. “Na deze drie maanden, als de deelstaatverkiezingen achter de rug zijn, zal Merkel naar de huidige looptijdverlenging terugkeren”, stelt Tobias Riedl, woordvoerder kernenergie bij Greenpeace.

In september 2010 de verlenging van de looptijd van kerncentrales met 8 jaar voor de oudere centrales tot 14 voor de nieuwe centrales besloten. In ruil voor de langere looptijden moeten de vier grote energiebedrijven miljarden aan belasting betalen, die deels wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van duurzame energie.

Na de ramp in Japan barst in Duitsland het debat over het langer openhouden van de kerncentrales opnieuw los. De rood-groene regering van kanselier Schröder had in 2002 besloten te stoppen met de productie van kernenergie, maar de huidige regering besloot vorig jaar dat de centrales langer openblijven. De protesten tegen deze beslissing houden al maanden aan. Op zaterdag vormden 60.000 demonstranten een 45 kilometer lange mensenketting tussen Stuttgart en de kerncentrale Neckarwestheim. Ze eisten dat Duitsland stopt met kernenergie.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Energie':

Nieuwe regering moet 'Energiewende' vlot trekken

Nieuwe regering moet 'Energiewende' vlot trekken

De 'Energiewende' gaat met vallen en opstaan. Sommige politieke partijen willen het beleid ingrijpend aanpassen.

Lees meer

Geen draagvlak voor Duits klimaatplan

Geen draagvlak voor Duits klimaatplan

De Duitse regering is het niet gelukt om doelen af te spreken om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren.

Lees meer

Lausitz neemt langzaam afscheid van bruinkool

Lausitz neemt langzaam afscheid van bruinkool

Hoe gaat het verder met de Oost-Duitse bruinkoolmijnen, nu Vattenfall ze heeft verkocht? Een reportage.

Lees meer

'Energiewende' met vallen en opstaan

'Energiewende' met vallen en opstaan

Door de 'Energiewende' moet Duitsland investeren in groene energie en oude ballast opruimen. Dat kost veel geld.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger