Duitslandweb logo Duitslandweb

Seehofer riskeert ontslag met immigratieplan

Kort nieuws - 15 juni 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het nieuwe immigratieplan van minister van Binnenlandse Zaken en CSU-partijleider Horst Seehofer heeft tot een flinke crisis geleid. Merkel (CDU) wil geen Duitse 'Alleingang' en heeft twee weken tijd gevraagd om in Europees verband naar een oplossing te zoeken. Maar de CSU wil haar die tijd vooralsnog niet geven.

Volgens mediaberichten probeert CDU-mastodont en Bondsdagvoorzitter Wolfgang Schäuble te bemiddelen in het conflict. Donderdag heeft hij de CDU-fractie toegesproken om in ieder geval de CDU'ers aan Merkels kant te houden. De CDU-fractie en de CSU-fractie zijn donderdagmiddag apart in vergadering gegaan, iets dat zelden gebeurt.

Seehofer dreigt zijn immigratieplan toch door te drukken. Maandag vergaderen de partijbesturen van CDU en CSU, afzonderlijk van elkaar. Daar kan de CSU beslissen dat het Masterplan Immigratie toch moet worden doorgezet. Als Seehofer dat doet, kan kanselier Merkel hem ontslaan als minister. Dat zal de CSU niet accepteren, het zou kunnen leiden tot de val van de regering. Coalitiepartner SPD steunt Merkel in deze kwestie. 

Het plan waarover Berlijn in rep en roer is, hebben zelfs de CDU'ers nog niet eens kunnen lezen. Volgens mediaberichten is het strijdpunt dat Seehofer bepaalde vluchtelingen bij de grens direct wil kunnen terugsturen. Of dit om vluchtelingen gaat die al in een ander land in een asielprocedure zitten, om om vluchtelingen die in een ander land zijn geregistreerd, is niet duidelijk.

Het is bovendien slechts een onderdeel van zijn immigratieplan, dat hij dinsdag had willen presenteren. Dat ging niet door, omdat Merkel het niet met hem eens is. Merkel vindt dat vluchtelingen eerst moeten worden toegelaten, voor kan worden bepaald of ze teruggestuurd moeten worden naar een ander EU-land. Dat is volgens EU-regels ook zo. Bovendien streeft ze naar een gemeenschappelijk Europees asielbeleid. Dit onderdeel van Seehofers plan maakt dat moeilijker. 

Het presidium van de CDU heeft donderdag opnieuw bevestigd dat het wil blijven zoeken naar een Europese oplossing voor de verdeling van de vluchtelingen. Lees ook ons uitgebreide artikel over de crisis tussen Seehofer en Merkel

Tags: cdu/csu, CDU, CSU

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Rechtsextremisme: Minister grijpt in bij legereenheid

Elite-eenheid KSK wordt grondig aangepakt nu blijkt dat rechts-extremisme diep in de gelederen is doorgedrongen.

Lees meer

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

AfD radicaliseert door extreemrechtse Flügel

De radicalisering van de AfD baart veel Duitsers zorgen. Extreemrechts wint steeds meer aan invloed.

Lees meer

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Verdeeld CDU zoekt nieuwe leider

Welke koers gaat de CDU varen? Wie moet de partij leiden? En wat betekent dat voor Merkel?

Lees meer

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

Verbijstering na 'politieke aardbeving' in Thüringen

FDP'er Kemmerich liet zich met steun van de AfD tot deelstaatpremier kiezen. Nu ziet hij toch van dat ambt af.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger